Káoszt okozott a közlekedési dolgozók sztrájkja Hollandiában

2019.05.28. 15:20 Módosítva: 2019.05.28. 15:27

Ötszáz kilométeres torlódást okozott a közlekedési dolgozók sztrájkja kedd reggelre Hollandiában, olvasható a Dutch Newson. Az ingázók a vonatok helyett kénytelenek voltak kocsiba ülni, így hatalmas a torlódás az utakon, de leálltak a rotterdami és amszterdami metrók és buszok is az éjfélig tartó sztrájk keretében. Sokan a Twitteren keresnek fuvart maguknak, a biciklisek és mopedesek előtt pedig megnyitották az IJ folyó alatti alagutat, ami összeköti a tartomány két felét. 

A sztrájkolók azt akarják elérni, hogy a kormány 66 évben rögzítse az állami nyugdíjkorhatárt, azt ne lehessen emelni, valamint hogy a nyugdíj összege kövesse az inflációt, írja az MTI. A szakszervezetek által szervezett egynapos munkabeszüntetés a vasúti, illetve a metró-, busz-, villamos- és hajóközlekedést is érinti.

Óránként mindössze négy vonat közlekedik a Schiphol repülőtér és Amszterdam között, a szokásos 25 helyett.  A sztrájk magát a repteret nem érinti, de a közlekedési káosz miatt sok járatot töröltek. Egyebek mellett a KLM holland nemzeti légitársaság, illetve a fapados Ryanair és Easyjet is járattörlésekre kényszerült, sok brit rekedt a Schiphol repülőtéren, akik a hosszú hétvégére utaztak Hollandiába. Csak az Easyjet 24 járatot kényszerült törölni, ebből 12 az Egyesült Királyságba tartott volna.