Elajándékozza vagyona felét a világ egyik leggazdagabb nője

2019.05.29. 11:12 Módosítva: 2019.05.29. 14:45

Jeff Bezos volt felesége is beállt azon milliárdosok közé, akik megígérték: életükben vagy halálukat követően legalább vagyonuk felét jótékony célra fordítják - számol be a hírről a Bloomberg.

MacKenzie Bezos amúgy még nem kapta meg a válás után őt megillető 37 milliárd dollárt (több mint 10 ezer milliárd forint), de a vagyon felét már odaígérte jótékony célra.

A pénzt a Giving Pledge nevű szervezetnek adja, amelyet a világ leggazdagabb emberei közé tartozó Bill és Melinda Gates Warren Buffettel közösen hozott létre annak érdekében, hogy példát mutassanak gazdag társaiknak azzal, hogy vagyonuk jelentős részét jótékony célra ajánlják fel.

Azóta már 23 országból összesen 204 milliárdos döntött így,  MacKenzie a 19 új csatlakozó egyike. Érdekesség, hogy Warren Buffett 2010 óta már több mint 30 milliárd dollár értékű részvényt ajándékozott a szervezetnek, igaz, az akkori vagyonához képest a mai így is 85 százalékkal nagyobb, köszönhetően cége, a Berkshire Hathaway felfelé ívelő részvényárfolyamának.

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere egyelőre nem csatlakozott a kezdeményezéshez, sokan kritizálják is amiatt, hogy csak keveset áldoz a vagyonából a szegényebbek és a rászorulók megsegítésére.

Az Amazon alapítója vagyonának egy ezrelékét sem fordítja jótékonyságra.

Volt felesége felajánlására egyébként már reagált Twitteren, elmondta, nagyon büszke MacKenzie lépésére.

A pár egyébként januárban jelentette be a válást, azért döntöttek így 26 év után, mert Jeff Bezosról kiderült, szeretője van. A férfi egyébként a válás után is a világ leggazdagabbja maradt

MacKenzie amúgy 4 százalékos részesedést kap az Amazonban, Bezosnál pedig 12 százalék marad, de a nő lemondott a Washington Post újságban és a Blue Origin repülőgépgyártó vállalatban fennálló tulajdonrészéről is.

Mackenzie Bezos jelenleg a 22. leggazdagabb ember a világon, és egyben a világ negyedik leggazdagabb nője Francoise Bettencourt Meyers, Alice Walton és Jacqueline Mars mögött. Vagyona jelentős része az Amazon vállalat gyarapodásához köthető. A cég hosszú utat járt be a könyvpiac forradalmasításától a techvállalatok topligájáig. Az Amazon az online világ és a kiskereskedelem szimbiózisából kitermelte tulajdonosának a történelem eddigi legnagyobb vagyonát. Az óriási nyereség mögött azonban hatalmas áldozatok vannak, de nem a vállalatvezetés részéről. A vállalat a nyugati világ egyik legkegyetlenebb munkáltatójának hírében áll, adót fizetni pedig nem nagyon szeret, de agresszív üzleti stratégiája a jelenkori digitális gazdaság egyik legnagyobb csúcsragadozójává tette.