Gombás szamóca, kihasadt cseresznye, minden gyümölcs drága lesz

DBZOL20190508018
2019.05.30. 10:38
Enyhén szólva nem kedvez az idén az időjárás a mezőgazdasági termelésnek, ezért arra kell készülni, hogy gyakorlatilag minden fontosabb gyümölcs az átlagosnál drágább lesz a piacon. A szamócaszezont már tönkretette a borongós május, a fajtánál még vannak kérdőjelek, de szakértők szerint nem számíthatunk sok jóra.

A klímaváltozással összefüggő, hektikussá váló időjárás hatalmas kihívást jelent az agráriumnak, ezen belül a gyümölcs- és zöldségtermesztésnek különösen. A zöldségnövények és gyümölcsfák az aszálytól a hidegen át a túl sok esőig mindenre érzékenyek, idén pedig jutott nekik mindenből, ami rossz. Megkerestük Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, aki képbe hozott minket termésügyileg. 

Az idei márciust és áprilist enyhe és száraz idő jellemezte, de az ország egyes részein éjszakai fagyok is voltak. A gyümölcsfákról azt kell tudni, hogy a kora tavaszi aszály kevésbé érinti őket hátrányosan, mint például a talaj felső részében gyökerező gabonaféléket, de azért a virágzások időszakában már nagyon várták az esőt a gyümölcstermesztők, mondta Apáti. Ez meg is érkezett május elejével, de aztán gyorsan túl sok lett a jóból. 

Gombás lett a szamóca

A köznyelvben gyakran eperként hivatkozott szamóca alaposan megsínylette az elmúlt hetek esőzéseit. A szamócaszezon közepén járunk, így az áraknak már lejjebb kellett volna menniük, a piacra járók azonban ebből semmit sem érzékelnek idén. Pedig előzetesen jó szezonnak ígérkezett a mostani, csakhogy az elmúlt évtizedek talán legborúsabb és legcsapadékosabb májusa keresztülhúzta a számításokat.

A szamóca nagyjából a fele szabadföldi termesztésű, ezt az állományt nem lehet megvédeni az esőtől, így

a termés több tíz százalékos nagyságrendje gombás fertőzések áldozata lett.

Emellett vontatottabbá vált az érés, és a betakarítás is nehezebbé vált a sár miatt. Összességében így kevesebb jutott szamócából a piacra, miközben a kereslet nagyjából stabil, és ez feltornázta az árat.

Kihasad a cseresznye

A cseresznyeszezon lassan a nyakunkon, normális esetben úgy két hét múlva már piacra kerülnének a korai érésű fajták. Már a virágzás időszakában látszott, hogy nem lesz túl erős év cseresznyében 2019, a májusi özönvíz azonban végképp betett a cseresznyének, mondta Apáti Ferenc. Ez a gyümölcs eleve az egyik legérzékenyebb, fontos számára, hogy termékenyülés és a kötődés időszakában fényt és meleget kapjon, ez idén nem jött össze.

Májusban végig hűvös, fényszegény idő volt, ami miatt a terméskötődés nem elég erős, sok cseresznye zöldborsó nagyságú állapotban lepotyog a fákról. Emiatt

eleve kisebb lesz a termés volumene, de az eső miatt még az is jelentős részben használhatatlan lesz, ami megmarad a korán érő fajtákból.

A csapadéktól ugyanis a cseresznye hajlamos kihasadni, az ilyen gyümölcsöket pedig megtámadják a kórokozók. Apáti szerint a kihasadt cseresznye semmilyen felhasználásra nem alkalmas, hamar megpenészedik és megrohad a fán. 

A később érő fajtáknál még van remény egy közepes termésre, de összességében arra kell készülni, hogy az átlagnál drágább lesz a cseresznye. 

A barack és a többiek

A hazai termesztésű kajszinál úgy egy hónap múlva jön a szezon, itt a tavalyi katasztrofális év után egy fokkal jobbnak ígérkezik a termés. A fák idén többnyire megúszták azokat a fagyokat, amelyek tavaly a virágzás időszakában beütöttek.

Az őszibaracknál nagyjából ugyanez a helyzet, bár a termés nagyjából harmadáért felelős Szeged-Szatymaz régió szenvedett fagykárokat. Mindezzel együtt a látható tényezők alapján közepes, a tavalyi rossz szezont meghaladó mennyiségű termés várható.

A magyarországi barackár szempontjából még kérdéses, milyen lesz az idei termés Olaszországban, ami hagyományosan nagy kajsziexportőr. Ha jó - és úgy tűnik, hogy jó -, akkor

alacsony áron fog ránk szabadulni az importbarack, ami lenyomhatja a magyar árakat akkor is, ha nincs túl nagy bőség hazai gyümölcsből. 

A késő nyáron - kora ősszel érő gyümölcsfajtákról egyelőre nehéz biztosat mondani, de Apáti Ferenc szerint alma-körte vonalon gyenge-közepes, szilvából pedig inkább közepes termésátlagok várhatók. 

A fóliás zöldség még utolérheti magát

Zöldségfronton fogyasztói szempontból egy kicsit jobb a helyzet, mint a gyümölcsöknél. Ugyan a zöldség egy részét is szabadföldi kultúrákon állítják elő, de ezek a termények inkább feldolgozott vagy mélyhűtött formában kerülnek majd a piacra. Ebben az iparágban vannak tartalékkészletek, az esetleges drágulás eloszlik több évre. 

A májusi rossz idő a fóliasátras termesztést is érinti a fényhiány miatt, ez azzal jár, hogy lassul az állományok fejlődése, ugyanakkor ha néhány héten belül megjön a melegebb, naposabb idő, az korrigálhatja. Paradicsomból például úgy néz ki, nem lesz hiány idén, inkább némi túlkínálatra számíthatunk.