Csalódva távoznak a mongol vendégmunkások a rácalmási gumigyárból

2019.05.30. 09:15

Nagyjából 300 ukrán és legfeljebb 100 mongol vendégmunkás dolgozhat a Hankook rácalmási gyárában, mondta el Székely Tamás a Magyar Vegyipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a 24.hu kérdésére. A Hankook a lapnak azt nyilatkozta, hogy a vendégmunkások aránya nem éri el a dolgozók 10 százalékát, a gyárban nagyjából 3100 ember dolgozik, tehát 310 körül lehet a biztosan ott dolgozó külföldiek száma. 

Szabó Gábor, a VDSZ titkára elmondta, hogy a vendégmunkások ugyanúgy kapnak bért, juttatásokat, ugyanazok a szabályok, előírások vonatkoznak rájuk. Azonban míg az ukránok közül többen beszélnek magyarul, és a szakszervezet életében is részt vesznek, addig a mongolokat tudatosan elszigetelte a gyár vezetése, például a márciusi sztrájk folyamán.

Szabó Gábor arról is beszélt a 24.hu-nak, hogy tavaly sok mongol az egy éves munkaszerződés leteltével hazament, mivel sokszor a kommunikációt nem igénylő alja munkát bízza rájuk a gyár. Szabó arról is beszélt, hogy mivel a vendégmunkások többet keresnek, mint hazájukban tennék, ezért nehezebb őket bevonni a bérkövetelésekbe, ezért szerinte közvetve nyomja a béreket a vendégmunkások jelenléte.