Indul az új amerikai lézerprogram: megvannak a szállítók

2019.05.31. 11:23
Nagyon drága lesz a teherautókra szerelhető lézerágyú, de szükség van rá a sok drón miatt.

Kis lépés ez egy cégnek, de annál hatalmasabb lépés - ugyanannak a cégnek.

Az Egyesült Államokban, különösen annak a hadiiparában nem kimagasló egy 130 millió dolláros (38 milliárd forintos) szerződés. Ám a hadiipar és a tőkepiac is nagyon figyelt erre a kisebb tenderre, mert az mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy aki ezt elviszi, az közel kerül egy sokmilliárdos, de inkább sok tízmilliárdos szerződésrendszerhez, gyártáshoz, karbantartáshoz és üzemeltetéshez.

Lézerháború

A klasszikus rakétavédelem nem felel meg a modern kor igényeinek. Amikor az ellenség könnyű eszközökkel, bombákkal felszerelt, vezető nélküli kis drónokkal tud támadni, akár polgári célpontokat is, akkor a nagy rakétaelhárítók rugalmatlansága és méregdrága lövedékei már nem alkalmasak a védelemre.

Sokkal jobban passzolnak a lézeres megoldások, ahol arányaiban sokkal kevesebb egy "lövés" ára. Mindez elég egyszerűen hangzik, de hosszú évek óta zajlanak kísérletek arra, hogy a nagy energiaigényű lézerek hogyan láthatóak el energiával és milyen fizikai, vagy kémiai folyamatok kellenek ahhoz, hogy a lézer elérje a célját, megsemmisítse az ellenség által küldött eszközt.

Ha egyszer sikerül kifejleszteni a valóban működőképes lézeres légvédelmet, rengeteg előnye lesz a rakétás légvédelemmel szemben: sokkal olcsóbb, sokkal több járműre telepíthető és elvileg még az aknavető-lövedékeket is le lehet vele szedni. (Ezek olcsók és pár akna kilövése után a kezelők el tudnak pucolni a felszereléssel együtt, ezért szeretik a felkelők mindenhol.) 

Pentagon

Mindenesetre a Pentagon régóta figyelte ezt a piacot és a világ messze legerősebb hadserege, az amerikai elhatározta, hogy modernizálja lézeres fegyverarzenálját. A jemeni drónhadviselés tapasztalatai is arra vezették az amerikaiakat, hogy légvédelmi szempontból ez fontos terület.

A munka dandárja, a tömeggyártás és telepítés majd a 2020-as évek elején jelentkezik,

de az említett kisebb szerződés, egy prototípus legyártásának pályázata azért volt kulcsfontosságú, mert előre lehetett tudni, hogy aki itt befut, ha nem rontja el, meghatározó szerepet kaphat majd a dollármilliárdos beszerzésekben is-.

Egy specialista nyert

A Pentagon végül egy kicsi, a munkavállalók tulajdonában álló alabamai specialistát, a Dynetics nevű céget választotta, de a kisebb társaság partnere is fontos, a nála százszor nagyobb árbevételű Lockheed Martin lehet a partner, és így az amerikai lézerprogram fő beszállítója, a nagy versenytárs, a Raytheon hoppon maradt.

A lézeres taktikai járműre szerelhető lézerfegyverek mintadarabjának, vagyis a prototípusnak 2022-ig kell elkészülnie. A munkamegosztás szerint a Dynetics lesz a fővállalkozó, a Lockheed pedig a lézeres fegyver és a kezelői interfészek kialakításában vehet részt.

Az év elején még csak 260 dolláron jegyzett Lockheed-részvények kilőttek, mint a rakéta, immár 340 dolláron forognak, a vesztes Raytheon pedig esett, igaz egyelőre csak pár százalékot.

A jövőbeli üzlet mérete még kérdéses, de a hadsereg terve az, hogy a lézert sokféle járműtípuson, taktikai járműveken, teherautókon és a pótkocsikon is beveti,  hatalmas flottájára telepítse. a 200 000 plusz hadsereg könnyű taktikai járművét, amelyek jelenleg frissítést kapnak, vagy akár a veszélyes területeken lévő helyszínek védelmére.

Izraelben is éppen most zajlik hasonló fejlesztés: