Nyolc hónapot csúszik az azonnali fizetés - megszívják a jó tanulók

D MTI20111202012
2019.05.31. 12:38
Már napok óta rebesgették a pletykát, elsősorban a hazai bankok felkészületlensége miatt nem tud elindulni az AFR (azonnali fizetési rendszer). Természetesen a biztonságos indulás fontos, de most nagyon pórul jár az, aki komolyan vette a feladatot.

A külföldi bankok már napok óta tudták, képtelenség elindulni a július elsejére ígért azonnali fizetéssel. Immár hivatalos, mert mint azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, bár az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal, az ügyfelek mégsem július elsejétől, csak 8 hónappal később, 2020. március 2-tól használhatják a rendszert.

Brutális csúszás

Ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozás és a biztonságos működés valamennyi pénzforgalmi szolgáltató vonatkozásában biztosítható legyen, július 1-től a rendszer éles próbaüzeme kezdődik csak"

- derül ki a közleményből.

Emlékeztetőül: az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elején hozott döntést a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése.

A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni. Ez a külföldi kártyatársaságok ellen is egyfajta fellépést jelent, ha a fizetéseknél csökken az ő dominanciájuk.

A piaci szereplők oldalán azonosított kockázatok miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. május 28-i ülésén úgy döntött, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése és a szolgáltatással tervezett ügyfélélmény elérése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető."

A jó tanulók büntetése

A sztori erős csapdahelyzet volt, néhány magyar hátterű bank teljesen megcsúszott, így azok a bankok amelyek siettek és az informatikai szállítóknak a megszokott árnál jóval nagyobb összegeket is kifizettek, most pórul jártak.

Újságírói példával olyan ez, mint amikor látom, hogy elkésnék a 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatóról, ezért taxiba pattanok. Pontosan odaérek, de a sajtótájékoztatón közlik, hogy többen telefonáltak, hogy nagy a forgalom, megvárjuk őket. Nem csak pluszköltségbe verem magam, de én még 20 percet várni is kényszerülök.

Így jártak tehát a bankok, akik innentől sem dőlhetnek hátra, komoly költség lesz számukra az informatikusok fenntartása és így más fejlesztésekre kevésbé jut kapacitás. Természetesen nagy rendszerkockázat lett volna felkészületlenül elindulni, de itt most azok jártak rosszul, akik komolyan vették a feladatot. Az MNB frissen kinevezett alelnöke, Patai Mihály a terület felelőse, kemény dilemma lehetett számára a helyzet kezelése, bár a végső döntést nem ő hozta meg.

(Borítókép: Marjai János / MTI)