A Huawei visszavesz a telefongyártásból?

2019.06.03. 09:35 Módosítva: 2019.06.03. 12:50

Lelassítja a telefongyártást a Huawei a céggel szembeni amerikai szankciók miatt – írja a Cnet a South China Morning Post alapján. A Huawei hivatalos tájékoztatása szerint azonban ez nem igaz.

A SCMP Foxconn-gyárban dolgozó források alapján azt írta, hogy egyes gyártósorokat, amelyeken Huawei telefonokat állítanak elő, már le is állítottak. A kapacitáscsökkentés közvetlen oka, hogy az elmúlt hetekben a kínai techóriással szemben kemény intézkedéseket hozott az amerikai kormány, amely nemzetbiztonsági kockázatot lát a cég terjeszkedésében: 90 napos haladék után a Huaweijel megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot a Google és a nagy amerikai chipgyártó cégek is.

Az alapító eleinte arról beszélt, hogy mindez nem lesz hatással a cég jövőjére, de ezt valójában igencsak nehéz elhinni. A Huawei jogi úton próbálja támadni a szankciókat, Donald Trump pedig arról beszélt, hogy esetleg a cég is része lehet egy jövőbeli amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak.

Az Androidot kiváltó operációs rendszer nemzetközi indítását 2020-ra ígéri a Huawei vezetése, ami minden fronton igyekszik azt kommunikálni, hogy az amerikaiak alábecsülik a céget, és nem fogja őket ellehetetleníteni a kialakult helyzet. A kapacitáscsökkentésből mindenesetre kiderül, hogy a Huawei sem számít a helyzet gyors megoldására vagy zökkenőmentes átmenetre. A Huawei egyébként a közelmúltban előzte meg az Apple-t és lett a világ második legnagyobb mobilgyártója, de a mostani események gátat vethetnek az eddigi töretlen fejlődésnek. 

Cikkünk megjelenése után a magyar Huawei közleményben tagadta, hogy visszavénnek a telefongyártásból. „A Huawei Technologies visszautasítja azon állításokat, melyek szerint egyes gyártósorain lelassítja a telefongyártást. A vállalat globális termelési szintje továbbra is változatlan. – írták."