Durván drágul a cigaretta a következő 2 évben

2019.06.05. 12:42

A jövő évi költségvetés beterjesztésével egy időben a kormány benyújtotta a 2020-as adócsomagot is. Ezek egy része nem okoz meglepetést, mert a korábban megjelent családvédelmi akciótervbe vagy a gazdaságvédelmi csomagba beleírta őket a kormány, vagy egy még ezeknél is régebbi ígérethez kapcsolódik. De a dohányzókat sokkolhatja a cigaretta jövedéki adójának drasztikus emelése. A legfontosabb változásokat a Portfolio szedte csokorba.

Csökkentések, egyszerűsítések

  • Módosul a személyi jövedelemadóról szóló törvény, ez a változtatás biztosít majd élethosszig tartó adómentességet a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak (saját és örökbefogadott gyerekek is számítanak). A kedvezmény csak azokra a négygyerekes anyákra vonatkozik, akik maguk nevelik vagy nevelték gyermekeiket, és csak a munkával szerzett jövedelmük válik adómentessé.
  • Olcsóbb lehet a csekkbefizetés. A csekkes átutalások ugyanis 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, az ennél nagyobb utalásoknál pedig 6 000 forintos illetékmaximum lesz.
  • Az adózók visszajelzései alapján pontosítják a csoportos társaságiadó-alanyisággal (CSOPTA) kapcsolatos szabályokat.
  • A mezőgazdasági őstermelők többsége mentesül a szociális hozzájárulási adó negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól.
  • Jövőre megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az eva.
  • A kisvállalati adó, vagyis a kiva mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken január elsejétől.
  • A nemzetközi sportszervezetek munkavállalóinak is lehetővé válik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho). A kormány ezzel szeretné elérni hogy több nemzetközi sportszövetség is Magyarországon telepedjen le. A javaslat a sportdiplomáciai juttatások adómentességét is biztosítja.
  • 18-ról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfa kulcsa.
  • Jelentősen csökkennek a helyi iparűzési adó adminisztrációs terhei.
  • A reklámadó mértéke 0 százalékra csökken idén július 1-jétől, ideiglenesen. Taktikus lépés lehet a kormány részéről, hogy nem megszüntetik, csak 0 százalékra viszik le a kulcsot. Ez nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a későbbiekben esetleg visszaemeljék. Szakértők szerint azonban a kormány ezen a fronton elvesztette a nemzetközi jogi csatákat, így a 0 százalékos kulcs egyfajta előre menekülés lehet.
  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege január 1-jétől havi 7500 forintról havi 7710 forintra nő.
  • Szigorú keretek között visszaigényelhetővé válik a behajthatatlan vevőkövetelésekre jutó áfa. Vagyis meghatározott feltételekkel vissza lehet kérni azt az áfát, amelyet a vállalkozó úgy fizetett meg az adóhivatalnak, hogy azt a vevő neki nem fizette meg. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóközleménye szerint egyértelmű, hogy Magyarország uniós jogot sért azzal, hogy nem engedi a behajthatatlan követelések áfájának visszatérítését. Az pedig, hogy immár a magyar adózók ügye is az Európai Unió Bírósága elé került, lépéskényszerbe hozta a magyar jogalkotót. A beterjesztett adócsomag megadná ugyan a lehetőséget az áfa visszakérésére, azonban – a bevezetni kívánt adminisztratív korlátozások miatt – bizonyos esetekben még mindig csak az uniós jogra hivatkozással lehet majd csak visszakérni az áfát. Ráadásul a javaslat szerint csak olyan értékesítés áfája lesz visszakérhető, amelyet 2016-ban, vagy azt követően teljesítettek. 
  • 5 millió forintig áfa-visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken élők a használt lakóházuk bővítésére, felújítására.
  • Emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. 

Még drágább lesz cigizni

Az adócsomag indoklásából kiderül, hogy a dohánytermékekre vonatkozó európai uniós minimum elérése érdekében szükséges a cigaretta jövedéki adójának fokozatos emelése. Sőt, a fogyasztási dohány adóját is közelíteni akarják a cigaretta adómértékéhez. 2019. januártól az ezer szálra vetített adó 18 200 forintra emelkedett, a minimumszintet előíró adó pedig 31 200 forintra emelkedett, majd egy júliusi adóemeléssel újabb ezer-ezer forinttal mindkét tételt drágítják, ezzel a drágább cigaretták dobozonkénti ára idén már eléri az 1500 forint körüli összeget. A további dohánydrágulási menetrend pedig az alábbiak szerint alakul.

A jövedéki adó mértéke a cigarettára:

  • a 2020. január 1. és 2020. június 30. közötti időszakban 20 500 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka, de legalább 33 500 forint ezer darabonként,
  • a 2020. július 1. és 2020. december 31. közötti időszakban 21 500 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 22,5 százaléka, de legalább 34 500 forint ezer darabonként,
  • 2021. január 1-jétől 22 800 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 22 százaléka, de legalább 35 800 forint ezer darabonként.

Az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint egyébként az EU-s elvárás az, hogy a jövedéki adó szintjének el kell érnie a kiskereskedelmi ár 60%-át, vagy a 115 eurót (37 700 forintot) ezer szálanként, ez alapján pedig még 2021-re se fogjuk elérni az uniós minimumot.

A jövedéki adó mértéke a finomra vágott fogyasztási dohányra és az egyéb fogyasztási dohányra:

  • a 2020. január 1. és 2020. június 30. közötti időszakban 20 100 forint kilogrammonként,
  • a 2020. július 1. és 2020. december 31. közötti időszakban 20 700 forint kilogrammonként.
  • 2021. január 1-jétől 21 480 forint kilogrammonként.

Arról, hogy miért dobja meg a cigaretta és a vágott dohány árát akár csak egy kis adóemelés is,  ebben a cikkünkben  írtunk bővebben.