Matolcsy szerint könnyedén elérhetnénk egy rakás lehetetlennek tűnő dolgot

unnamed
2019.06.05. 16:40 Módosítva: 2019.06.06. 10:39

Matolcsy György, a jegybank kormánykörökben vizionáriusként is számon tartott elnöke szerdán a Növekedés.hu nevű oldalon megjelentetett egy rövid írást, amely 10 pontban részletezi, milyen területeken zárkózhatna fel Magyarország a nyugathoz 10 év alatt. Méghozzá „Wei wu wei – megerőltetés nélkül, csak könnyedén...”, írja Matolcsy György Lao-Cét idézve.

A jegybank elnöke szerint "miért is ne lehetnénk világelsőnk 2030-ra" az alábbiakban:

  1. "Miért is ne lennénk képesek a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot?" Matolcsy szerint ez nem is olyan nehéz,  hiszen "ha évente mostantól „csak” 1500 gyermekkel több születik, minden évben az előző évhez képest, akkor 2030-ra elérjük a 110 ezres születésszámot, a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-es termékenységet."
  2. A jegybankelnök úgy gondolja, legalább 1 magyar egyetem bekerülhetne 10 éven belül a legjobb 100 közé, 2 a legjobb 200 közé, és 3 a legjobb 300 közé. Azt sem látja megugorhatatlannak, hogy minden magyar felsőoktatási intézmény kettős diplomát adjon, angolul is képezzen, fúziós legyen, kutasson, és "üzleti park vegye körül a zöld campusokat".
  3. Matolcsy Global Health City rangra emelné Budapestet 2030-ig, és szerinte "a 4 kitűnő Orvostudományi Egyetem bázisán a Minnesotában működő Mayo Clinic magyar rokonait lehetne felépíteni". 
  4. A digitális átállás fontosságáról így ír: "Ma nem csak az lehet erős, aki nagy, az is, aki a gyors, holnap már csak az, aki gyors. Minden digitális lesz, mert ez gyors, egyszerű, és végtelen erőforráson alapul." Szerinte nyilván ez is elérhető Magyarország számára 2030-ig.
  5. A szegénységet is ripsz-ropsz felszámolná a jegybankelnök. "Kezdjük a 300 afrikai szegénységben élő kistelepüléssel és a nagyvárosok szegényfoltjaival, majd ne hagyjuk abba", írja.
  6. Budapest regionális szerepét is optimistán látja. "Építsünk 3 régi/új geo-struktúrát: Budapest 4 milliós regionális központ felé tart, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós Mega City felé, a négy visegrádi ország hatra léphet, Szlovénia és Horvátország társulhat 2030-ra. Ez így együtt geo aranyat hozhat, közösen minden résztvevőnek." 
  7. Az előző vonalon tovább haladva úgy véli Matolcsy, hogy "Budapest egy későbbi laza Kelet-Európai Államszövetség déli fővárosa lehet, sok aranyat érő értékkel". Mindez az újra integrálódó Eurázsiai Kontinens keretein belül, amely igényli a csomópontokat Kína és Nyugat-Európa között. 
  8. A következő pont a minimum a rendszerváltás óta mantrázott érjük utol Ausztriát témát öleli fel. "Zárkózzunk fel Ausztriához ötödnyi/negyednyi különbséggel 2030-ra az egy főre eső fejlettség, életszínvonal és életminőség terén, miközben megfelezzük a GDP/GNI rést: történelmi elsőséget érne."
  9. Az emberek hangulatát is feltornázná a jegybankelnök, 2030-ra szerinte lehetséges a duplájára emelni a Boldogság Indexet és a Human Development Indexet. 
  10. Az utolsó pontból pedig kiderül, hogy az előző 9 csak egy reklám volt az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjához, ugyanis Matolcsy azt írja, a fentiekhez minden a kezünkben van a javaslatok révén. Szerinte a versenyképességi program "egy kulcscsomó, ami egy csomó rozsdás zárat nyit. Képesek vagyunk mind a 10 aranyat érő érték megszerzésére, mert a korábbi évtizedben már szereztünk 10 ilyen aranyat".

(Borítókép: Bődey János / Index)