Népszava: Tovább nőhet az oroszok részvétele a paksi atomerőmű bővítésében

2019.06.05. 06:03 Módosítva: 2019.06.05. 06:33

A Škoda JS energetikai gépgyártó is részt vehet a paksi atomerőmű bővítésében – írta szerdai számában a Népszava. A lap szerint ha ezt a céget is bevonják az atomerőmű bővítésébe, akkor tovább nőhet az orosz részvétel a projektben. „Egyes szakértők szerint ma már legalább 70-80 százalékra teszik” az atomerőmű-beruházásból az orosz cégeknek jutó hányadot, miközben a lap szerint „az Orbán-Putyin-atompaktum 2014-es aláírásakor 40 százaléknyi magyar részvételről szóltak az ígéretek”. 

A Népszava szerint a cseh Škoda JP korábban a Škoda autógyártóhoz tartozott, de a cég privatizációjakor az orosz Egyesült Gépgyártó csoport szerezte meg, ennek tulajdonosa pedig a Gazprom Bank.  A jelenleg is Csehországban működő, 1200 alkalmazottat foglalkoztató Škoda JP egyébként a magyar atomerőmű már meglévő blokkjainak üzemeltetésében is részt vesz – tették hozzá. 

A lap felidézte, hogy május 15-i budapesti látogatásakor Miloš Zeman cseh elnök megállapodott Orbán Viktorral az atomenergetikai együttműködés erősítésében. A Népszava a Zeman–Orbán-találkozó napján a cseh ipari és kereskedelmi miniszter a Cseh Kereskedelmi Kamara elnökével karöltve Süli János, paksi bővítésért felelős miniszterrel, valamint Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tárgyalt a Škoda JP lehetséges szereplői. A lap szerint felmerült, hogy más cseh cégek is beszállnának a bővítésbe, összesen 10-15 vállalkozás jöhet szóba.