A Ford bezárhatja walesi gyárát

2019.06.06. 15:28 Módosítva: 2019.06.06. 15:38

Bezárhat a dél-walesi Bridgend városában található Ford-gyár jövőre – írja a Reuters. Az amerikai gyártó az egyes motorjai iránti kereslet visszaesésével magyarázza a döntését, ami újabb csapást jelent a brexit által amúgy is megtépázott brit autóiparnak. 

A gyárban 1700-an dolgoznak, ez az üzem adta tavaly a Nagy-Britanniában gyártott 2,7 millió motor 20 százalékát. A Ford jövő februárban befejezi a 1,5 literes benzinmotorok gyártását, 2020-ban pedig a Jaguar-Land Roverrel kötött szerződésük is lejár. A Ford Europe elnöke, Stuart Rowley azt mondta csütörtökön, a változó vásárlói igények és az, hogy nem tudják másfajta motorokkal feltölteni a gyárat, gazdaságilag fenntarthatatlanná teszik a működést. 

A Fordnak két gyára is van Nagy-Britanniában, ezek Németországba, az USA-ba és Törökországba exportálnak alkatrészeket elsősorban. A brexittel kapcsolatos bizonytalanságok miatt a normál üzletmenet veszélybe kerülhet, ha nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötni az EU-val, az nagyon lelassíthatja az áruk áramlását. 

A Ford bejelentése érthető okokból csapásként érte a a legnagyobb brit szakszervezetet, ami már jelezte is, hogy harcolni fog a döntés ellen. A Union elnöke közölte, hogy a brit parlament és kormány, valamint a walesi parlament segítségét kéri, hogy meg tudják menteni az üzemet. 

A Ford egyébként egész Európában újragondolja működését, szerdán az MTI azt írta, Németországban a cég hosszabb távon is létszámcsökkentést tervez, a jelenleg folyó leépítési program csak a minimális nyereségesség megteremtése felé tett első lépés. Ezt Gunnar Herrmann, a Ford Deutschland vezérigazgatója mondta el Düsseldorfban, a megszorításokat az autóiparban a belsőégésű motorokról az elektromosításra átállás miatt kialakult technológiai reformkényszerrel indokolta.

A jövőben csökkenni fog ugyanis a kizárólag dízel és benzinmotoros meghajtású autók értékesítése, az elektromos autók gyártásához pedig jóval kevesebb munkáskézre van szükség. Emiatt az alkalmazottak száma akár negyedével is csökkenhet - mondta.

Az amerikai Ford 24 ezer alkalmazottat foglalkoztat Németországban, ebből 6 ezret Saarlouisban és 18 ezret Kölnben. A Ford márciusban jelentette be szándékát 5400 munkahely megszüntetésére, beleértve a lejáró munkaerő-bérleti szerződéseket is. A teljes leépítési létszámból a 24 ezres törzslétszámra jutó csökkentést a munkavállalókkal kötött megállapodásokkal és korai nyugdíjazással tervezik megoldani. Üzemgazdasági indokkal a Ford 2022-ig nem tervez elbocsátásokat.