A franciák megfúrhatják a Fiat-Renault egyesülést

2019-06-06T000422Z 1134166801 RC14E2D0F1E0 RTRMADP 3 RENAULT-M-A
2019.06.06. 14:19

10 napja bejelentették, hogy egyesülni tervez a Fiat-Chrysler FCA és a Renault, azonban most úgy tűnik, a 35 milliárd eurós összeolvadásból egyelőre nem lesz semmi – derül ki a Reuters tudósításából. 

Csütörtökön az FCA bejelentette, nem tárgyalnak tovább, ugyanis "jelenleg nem léteznek Franciaországban azok a politikai feltételek, amelyek a garantálnák az ügylet sikeres végig vitelét".

A francia államnak 15 százalékos tulajdonrésze van a Renault-ban. Az ország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire azt nyilatkozta, nincsenek felkészülve az alku támogatására amíg a Renault jelenlegi szövetségese, a Nissan nem nyilvánítja ki a szándékait. Az FCA-hoz közeli források viszont azt jelezték, hogy a Nissant csak ürügyként hozta fel a francia kormány, a valódi ok az lehet, hogy Emmanuel Macron ki akar hátrálni az egészből a feszültség miatt, amit az egyesülés okozna Franciaországban. A tervezett összeolvadás közfelháborodást váltott ki, mert a hírek szerint 1044 állás megszűnésével járna a General Electric gyárában, holott a cég 2015-ben, mikor felvásárolta az Alstomot, megígérte, hogy megőrzi a munkahelyeket. 

A Renault-Fiat-Chrysler egyesülés célja az lett volna, hogy létrehozza a világ harmadik legnagyobb autóipari óriását a Toyota és a Volkswagen mögött. Az FCS régóta keresi a partnerét ehhez a projekthez, korábban a Peugeot-t gyártó PSA Grouppal is volt egy sikertelen tárgyalási körük. 

A francia pénzügyminiszter azt mondta, az ajtók nem zárultak be végleg, Párizs adott esetben szívesen megvizsgál egy új ajánlatot az FCA részéről. 

(Borítókép: Eric Gaillard / Reuters)