Baji Csaba, a Simicska-éra MVM-vezére visszakerül a pikszisbe

2019.06.06. 07:36
Személyi változások várhatóak a Mátrai Erőműnél. A meghirdetett közgyűlési meghívó alapján Mészáros Lőrincék a cég felügyelőbizottságába jelölik Baji Csabát.

A hazai energetikában jobboldali kormányok alatt sokáig Baji Csaba volt a jolly joker. Az 55 éves szolnoki közgazdász már az első Orbán-kormány alatt vezette a Paksi Atomerőművet, aztán a második alatt az MVM-nek volt az első embere. Amikor pedig nem a Fidesz volt hatalmon, akkor a szakember a jobboldal ismert erős embereivel vállalkozott, E-OS Zrt. nevű cégében Nyerges Zsolttal közösködött, majd a csoport a Közgép-irányítása alá került. Ebben az időben Baji Orbán Viktornak is adott energetikai tanácsokat.

Ám 2014-ben Orbán Viktor és Simicska Lajos összevesztek, és a miniszterelnök kiadta a jelszót: az energetika nem lehet parciális magánérdekek terepe, az egy nemzetstratégiai ágazat. A legerősebb "simicskátlanítás" így a Seszták Miklós irányítása alá kerülő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó cégeknél zajlott, és bár Baji sokáig tartotta magát, azt remélte, hogy személye nem kapcsolódott össze Simicskával, de 2015 nyarán Baji is megkapta a felmondólevelét, állítólag egy e-mail-üzenetben. Azóta Bajit némileg rehabilitálták, például azért is, mert az MVM-et az utána következő időszakban egészen sötét ügyek jellemezték. A legemlékezetesebb botrány utóéletével hamarosan ismét foglalkozunk.

Most a Mátrai Erőmű felügyelő bizottságába térhet vissza Baji Csaba, és annak, hogy ez nem egy véletlen pozíciószerzés az a legbiztosabb jele, hogy új posztjára nem valamelyik Mátrai-kisrészvényes, hanem éppen Mészáros Lőrincék érdekeltsége jelölte.