A szlovén wellnesskomplexumra már elköltött az állam 150 milliót

2019.06.07. 08:46

A Hvg.hu vette észre a Comitatus-Energia nevű állami zrt. beszámolójában, hogy a cég külföldi ingatlanvásárlás céljából elutalt 144,4 millió forintot tavaly. A lap érdeklődésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közölte, hogy a Comitatus-Energia illetékes a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpont folyamatban lévő megvásárlásában, vagyis ez lehetett az előleg (hacsak más ingatlanvásárlásba nem bonyolódott időközben a cég). 

Korábban az Átlátszó alapján az Indexen is írtunk róla, hogy a magyar állam a Terme Lendava (egy 120 szobás hotel, kemping, apartmanfalu és fejlesztési telek) megvásárlására készül. A Comitatus-Energia, amin keresztül az üzletet bonyolítják, 2018 végéig az MNV felügyelete alá tartozott, aztán átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára alá.

A szlovén sajtóhírek szerint a Sava Turizem 9 millió eurót, 2,9 milliárd forintot kér a Terme Lendaváért. A Comitatus-Energiának pont van ennyi pénze a beszámoló szerint, de csak az MNV által korábban végrehajtott tőkeemelések révén, érdemi árbevétele ugyanis nemigen volt az elmúlt években. A cég eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba.

A Comitatus-Energiának van egy rokoncége, a Comitatus Kft., ami szintén a borsodi önkormányzat korábban vagyon kezelőként működő, államosított cége. A Comitatus Kft. hozta létre 2017-ben a Gül Baba Türbéje Örökségvédő alapítványt, ezzel ő az alapítói jogok birtokosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke pedig Adnan Polat török oligarcha, aki jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal és több beruházása van Magyarországon. A kormány 2017-ben 714 millió forintot adott az alapítványnak, 2019-re 695 millió van betervezve, a 2020-as központi költségvetésben pedig 650 millió.

A magyar kormány szlovéniai kavarásairól itt írtunk bővebben.