Borzasztó gyengén teljesít a német gazdaság

2019.06.07. 10:40 Módosítva: 2019.06.07. 10:57

Rossz hírek jöttek a német gazdaság háza tájáról, a pénteken közzétett adatok szerint az ipari termelés és a külkereskedelem is gyengén alakul – írja a Portfolio. 

A második negyedévben a beruházások és a félkész termékek termelésének meredek visszaesése miatt a várt 0,4 százalék helyett havi alapon szezonálisan kiigazítva 1,9 százalékkal zuhant a német ipari termelés áprilisban.

Az első négy hónap alapján 1,8 százalékal esett Németországban az ipari termelés.

Ezzel párhuzamosan az export havi alapon 3,7 százalékkal szakadt áprilisban, ami 2015 augusztusa óta a legnagyobb esés. Az export meredek esése mellett az import is 1,3 százalékkal esett.

Az ING Bank gyorselemzése ennek alapján borzalmasan gyengének minősítette a német gazdaság második negyedévének indulását. Szerintük az áprilisi exportszakadásban szerepet játszhatott az, hogy a brexit első dátuma március 29. volt, és azelőtt intenzív készletfelhalmozás látszott brit oldalon a no-deal brexittől való félelem miatt, de ezután áprilisban visszaeshetett a britek irányába az export.

A Deutsche Bundesbank pénteken az MTI beszámolója szerint a gyenge adatok hatására jelentősen visszafogta a német gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését. A DB szerint az ipari ágazatot egész évben sújtja majd a gyenge kereslet.

A becslés szerint idén 0,6 százalékkal nő a német hazai össztermék (GDP), jóval szerényebben a decemberben várt 1,6 százaléknál.

A jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos becslését a Bundesbank 1,6 százalékról 1,2 százalékra rontotta. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban 0,8 százalék idei német gazdasági növekedéssel számolt, miután januárban 1,3 százalékos, tavaly októberben pedig még 1,9 százalékos bővülést valószínűsített 2019-re.

A német gazdaság lassulása az utóbbi időben a magyar kormányt is aggasztja, a begyűrűző hatások mérséklésére találta ki a Pénzügyminisztérium a gazdaságvédelmi akciótervet. Elemzők szerint ez számos valóban pozitív elemet tartalmaz, ugyanakkor egy esetleges komolyabb európai lassulás hatásait nem lesz képes érdemben korrigálni.