Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Két hete maradt, hogy egyeztesse az adatait a bankjával

2019.06.08. 09:42

Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél és biztosítóknál, azaz a kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának bő két hete maradt az adategyeztetésre – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) szombaton.

Az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait – írja az MTI a minisztérium közleménye alapján.

A PM emlékeztetett, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük minden ügyfelükről. A pénzintézeteknek két évük volt az adategyeztetésre.

Könnyen letudható, akár otthonról is

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e. A kötelező adategyeztetés a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, illetve annak kiemelt közszereplői státuszáról.

Az azonosítás egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nemcsak a hitelintézet személyes felkeresésével, hanem postán is beadhatják. Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljes körű ügyfél-átvilágításnak. A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők emailen is. A lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető információ - olvasható a PM közleményében.