Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Létrejött a világ egyik legnagyobb hadiipari cége az USA-ban

2019.06.10. 07:15 Módosítva: 2019.06.10. 08:56

A Raytheon és a United Technologies vasárnap közleményben jelentette be egyesülését, és ezzel az Egyesült Államok legnagyobb és a világ egyik legnagyobb hadiipari vállalata jött létre - írja az MTI.

A két cég kiemelte: egymás tevékenységét kiegészítő portfólióval rendelkeznek a repülőgépgyártásban és a védelmi iparban. Éppen ezért jegyezte meg a The Wall Street Journal című lap elemzője, hogy a két nagyvállalat egyesülése nyomán szinte bizonyosan nem indul trösztellenes vizsgálat, hiszen a két cég nem piaci vetélytársa egymásnak.

Kapcsolódó

Nincs menekvés az okoságyúgolyó elől

A Raytheon 155 milliméteres töltete a kilövés után vált irányt, ha a lézeres célkereső azt mondja neki.

Az új vállalatot Raytheon Technologies Corporation néven vezetik be. Közleményükben a cégek leszögezték: a tranzakció lezárultakor a United Technologies részvényesei az új vállalat részvényeinek 57 százalékát, a Raytheon részvényesei pedig a 43 százalékát kapják meg. A cégek vezetői hangsúlyozták, hogy két egyenrangú vállalat egyesüléséről van szó. Az új cég elnök-vezérigazgatója a United Technologies eddigi vezetője, Greg Hayes lesz, de a következő két évben az elnök-vezérigazgatói teendőket Thomas Kennedyvel, a Raytheon eddigi vezetőjével együtt látja el.

A két nagyvállalatnak együttesen mintegy 74 milliárd dolláros forgalma volt 2019-ben.  Mindkét cég a háborús ipar nagy nyertesei között van.

A Raytheon gyártja a többi között a Patriot típusú rakétaelhárító rendszereket vagy a Tomahawk robotrepülőgépeket, míg a United Technologies elsősorban a Pratt és Whitney hajtóművek gyártásával szerzett tekintélyt. Ezeket a hajtóműveket polgári és harci repülőgépekben egyaránt használják.