20 adót fog eltörölni a kormány a 2022-es választásig

2019.06.11. 15:05

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma, tavaly még 60 adófajta volt érvényben, ebből a következő parlamenti választásig már csak 40 maradna meg. A Magyar Nemzetnek azt mondta Izer Norbert, az adópolitikáért felelős államtitkár, hogy a lépés célja az adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése:

A magánszemélyeknél három éve gyakorlatilag nulla az adóadminisztráció, hiszen 2017 óta az adóhivatal készíti el ötmillió ember szja-bevallását. A cégeknél ugyanakkor más a helyzet, a 2017-es adatok szerint egy átlagos hazai társaságnak 277 órát kellett egy évben adóügyei elintézésére fordítania.

2021-től a vállalkozások legtöbb bevallását is már az adóhivatal végzi el a tervek szerint.

Jövőre már egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék, ezeket mind egy számlára kell utalni. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) pedig megszűnik.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca ősszel tájékoztató kampányt indít a teen­dőkről, az evásoknak a katát és a kivát ajánlják majd.