János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bige László tíz napot vár a bíróságra, utána bezárja a szolnoki vegyigyárat

D  MJ20121115008
2019.06.12. 08:00 Módosítva: 2019.06.12. 16:08

Bige László milliárdos vállalkozó négy napja az RTL Híradójának nyilatkozva azt mondta, személyes bosszúhadjáratot folytatnak ellene. Azt állította, hogy szándékosan akarják tönkretenni, pontosan tudja, hogy ki áll a háttérben, és kinek a magánérdeke miatt indult el ellene az összes hatóság.

Az üzletember szerdára már nyilvánvalóvá tette, hogy

egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonát, de nem alkuszik, inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.

Bige a Népszavának azt mondta, hogy a végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését. Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja.

A határozat többek között az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. A Bige Holding azonban úgy véli, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás.

Mindezért a vállalkozó nem lát más kiutat, mint a nyereséges gyár mielőbbi bezárását, az összes – dolgozói, beszállítói, banki – tartozás azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, és elsősorban az állandó alvállalkozóikkal együtt 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek.

Sőt, bár Bige továbbra sem nevezi meg, hogy ki vagy mely körök akarják megszerezni ingyen a vagyonát, azt feltételezi, hogy nem a Bige Holding lesz az egyetlen támadási felület ellene. A lapnak azt mondta, hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont a kisebb szolnoki egység mellett központi műtrágyagyára, egyszersmind legértékesebb vagyoneleme, a pétfürdői Nitrogénművek lehet.

10 napot vár, mielőtt bezárja az üzemet

Szerda délután az is kiderült, hogy először bírósághoz fordul Bige, és tíz napot ad a testületnek, hogy hatályon kívül helyezzék a szolnoki gyárat ellehetetlenítő határozatot, utána viszont kirúgja az összes dolgozóját, és bezárja az üzemet.

"A közigazgatási bíróságokon ezt még meg lehet támadni. Meg fogjuk fellebbezni. A közigazgatási bíróság nagy valószínűséggel hatályon kívül fogja helyezni ezt a határozatot." Bige szerint az eljárás eredménye tíz napon belül kiderül" – mondja a milliárdos a Trend FM rádiónak adott interjújában.

- Ha ez így alakul, akkor harcot vagy háborút nyer?

- Akkor háborút. Mert a gyár működhet tovább.

A riporter a pétfürdői, szintén Bige-tulajdonban lévő Nitrogénművekre is rákérdezett.

- Az ön szavaival élve, az a légértékesebb vagyontárgya...

- A legértékesebb vagyontárgy Magyarországon!

- Támadják itt is?

- Itt csak finoman. Szimatolnak még.

- Tehát most szimatolnak, holnap támadnak?

- Valószínűnek tartom.

Bige László szolnoki gyárát először tavaly novemberben szállta meg több száz rendőr és katasztrófavédő. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Azóta is folyamatosan vizsgálták a céget. A rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt. Bige László május végén két napot  őrizetben is töltött

A milliárdos kanosszájáról itt írtunk hosszabb, elemző cikket:

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei egy gyakorlaton Szolnokon a Bige Holding területén 2012. november 15-én. Fotó: Mészáros János / MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!