László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre több lakás épül

2019.06.12. 14:15

A kedvezményes lakásáfa kivezetése ellenére jelentősen nőtt a lakásépítési kedv: az év első négy hónapjában 21 százalékkal több engedélyt adtak ki. Az Ingatlan.com elemzése ezt az alacsony kamatokkal és az állami lakásépítési támogatásokkal magyarázza. Emellett az is segíthette a növekedést, hogy a lakásdrágulás miatt vannak, akik a meglévő lakásuk eladásából, valamint saját forrásból és hitelből építenek új lakóingatlant, amelynek az ára a jövőben emelkedhet.

Nem csak az épülés előtt álló lakások engedélyeiből van több, az ingatlan.com-nál hároméves rekordot ért el az új lakások kínálata, júniusban több mint 6600 eladó új lakásból válogathattak a vevők, szemben az egy évvel korábbi 4760, illetve 2017 júniusában elérhető közel 3 ezer lakással.

Az ingatlan.com szakértője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindegyik lakásépítési engedélyből lesz valódi lakás. Ráadásul hiába engedélyeznek több lakóépület építést, ha ezeken belül nagyobb arányt képviselnek a kisebb társasházak, akkor még az is lehet, hogy végül kevesebb lakás épül majd a jövőben mint 2019-ben.