Hiába költjük mi a legtöbbet családpolitikára, nem vagyunk annyira családbarát ország

2019.06.13. 12:07 Módosítva: 2019.06.13. 13:30

Nem meglepő módon a jóléti rangsorok élén rendszeresn ott lévő skandináv országok most is a lista elejére kerültek. Svédország, Norvégia a legcsaládbarátabb állam, őket követi Izland, Észtország és Portugália.

Magyarország hiába költ GDP-arányosan a világon a legtöbbet a területen (jelenleg már a nemzeti össztermék 4 százaléka körüli összeg Megy családpolitikára), a 16. hellyel a középmezőnybe tartozunk a családbarát országok rangsorában

az UNICEF véleménye szerint. A közép-európai régióban viszont nem teljesítünk olyan rosszul: Magyarországot csak Szlovénia előzi meg, Szlovákia, Románia, Lengyelország és Csehország is mögöttünk végzett.

Sokat ront Magyarország helyzetén, hogy mindössze egyhetes az apasági szabadság. Portugáliában 12,5 hetet, Ausztriában 6,9 hetet, de Szlovéniában is 2,6 hetet kapnak az apák.

Az UNICEF álláspontja szerint ideális esetben az apáknak és az anyáknak is legalább hat hónap fizetett szabadságot kellene kapnia gyerekvállalás esetén, és mindenki számára garantálni kellene a minőségi és anyagilag megengedhető gyermekgondozási programokat, intézményeket a gyerek 0 éves korától egészen az iskolakezdésig.

Az anyáknak járó szülési szabadságot tekintve Magyarország jól teljesít: 72 héttel áll a második helyen, és a 85 hetes anyasági szabadságot garantálva csak Észtország előz meg minket. Utánunk Bulgária következik 65 héttel.

A Hvg.hu ismertetője szerint a rangsor összeállításához a családpolitika különböző összetevőit pontozták, majd ezeket átlagolták. Figyelembe vették, hogy az anya szülési szabadsága mellett mennyi szabadság jár az apáknak, illetve, hogy milyen gyermekgondozási program áll rendelkezésre. Azaz, hogy például mekkora arányban van a szülőknek lehetősége arra, hogy még az általános iskola megkezdése előtt a gyereket a társas kompetenciákat fejlesztő, a szülőket némileg tehermentesítő minőségi bölcsődébe, óvodába járassák.

Tíz országban nincsenek megfelelő adatok a helyi gyermekgondozási programra vonatkozóan. Így ezek az országok automatikusan a rangsor utolsó tíz helyére kerültek, például Japán és az USA is.

A teljes angol nyelvű jelentés itt érhető el.