János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mészáros Lőrincnek kivételes érzéke van az üzlethez

clke
2019.06.13. 07:30 Módosítva: 2019.06.13. 14:53
A NER-es üzletemberek nem panaszkodhatnak a tavalyi évre, hiszen vállalkozásaik zöme nyereséges volt. A céges beszámolók adatai alapján összegyűjtöttük, hogy az egyes ágazatokban mekkora profitot termeltek a cégeik, és azt is megnéztük, hogy a tulajdonosok mekkora osztalékot kaptak a vállalkozásaik után. Az érdekcsoportok szerinti csoportosításnál nem ért minket meglepetés, ismét bebizonyosodott, hogy Mészáros Lőrincnek kivételes érzéke van az üzlethez.

Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését. Ebben a gyarapodási folyamatban némi zavart okozott a híres, hírhedt G-nap, de igazából a Simicska Lajossal történt szakítás óta még gyorsabb ütemben gyarapodnak a NER milliárdosai. Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.

A legmagasabb adózott eredményeket az építőipar hozta, nem csoda, hiszen utak, vasútvonalak, stadionok, múzeumok, hidak és mezőgazdasági üzemek is igen nagy számban épültek vagy újultak meg az elmúlt években. A beruházásokhoz szükséges pénzt pedig többnyire közbeszerzéseken nyerik el a cégek, ahol viszont ha épp úgy adódik (és általában úgy adódik), hogy nincs igazi versenytársuk a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez tartozó vállalatoknak, akkor árverseny sincs, az ebből fakadó pluszköltséget pedig természetesen az adófizetők állják.

A hazai építőipari cégek árbevétel-arányos nyeresége egyébként nemzetközi összehasonlításban is igen magas. A profit szempontjából még a kommunikációs cégek és a – főként a nemrég elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe tartozó – szerencsejátékkal foglalkozó vállalatok szerepeltek jól, de 2017-ről 2018-ra megerősödtek a mezőgazdasági cégek, és a korábban még veszteséges TV2 is nyereségessé vált. A kommunikációs cégeknél érdekes tendencia, hogy a kegyvesztett, áfacsalási ügybe keveredő Kuna Tibor érdekeltségei a korábbi évekhez képest gyengébben szerepeltek 2018-ban, míg a helyére lépő Balásy Gyula cégeinek teljesítményéhez továbbra is jelentősen hozzájárul, hogy ők szervezhetik a kormány plakátkampányait.

A tulajdonosok által felvett osztalék tekintetében is az építőipari cégek dominálnak. 2018-ban a legnagyobbat szakító építőipari cégek közé tartozik a Duna Aszfalt, amelyből 13 milliárdos osztalékot vehetett fel a tulajdonos, de a ZÁÉV-ből, a Marketból, a Simicska Lajostól Mészáros Lőrinchez került Közgépből, illetve a nemrég a Budapest–Belgrád-vasútvonal építési pályázatát is megnyerő R-Kordból is milliárdos osztalékot kaptak a tulajdonosok. 

A tulajdonosi kört tekintve nem okoz nagy meglepetést, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető cégek hasítanak leginkább. Bár az ország leghíresebb gázszerelője nem tekinti magát Orbán Viktor strómanjának, annyi biztos, hogy cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket, ez pedig a vállalatok eredményeiben is megmutatkozik.

Az adatvizualizációnkban Mészáros Lőrinc köreihez csatoltuk – a családtagjainak cégein kívül – az egyébként a hozzá közel álló Szíjj László tulajdonában vagy résztulajdonában álló vállalkozásokat is. A miniszterelnök kedvenc focicsapatának (Vidi) tulajdonosához, Garancsi Istvánhoz és köréhez kapcsolódó cégek is sikeres évet zártak, hiszen nemcsak a Market Zrt., hanem például a nemrég Scheer Sándor érdekeltségébe került magyarországi McDonald'sokat működtető cég is jól teljesített. (Bár a tavalyi évben még nem Scheeré volt a cég.) Nem panaszkodhat Orbán Viktor édesapja és veje sem, hiszen az ő vállalkozásaik is milliárdos nyereséget könyvelhettek el. Tiborcz István, Orbán Viktor legidősebb lányának férje egyébként már a 32. leggazdagabb magyar.

Mészáros Lőrinc sok cégnek nem 100 százalékban tulajdonosa, ezért is van az, hogy a hozzá köthető vállalatok csaknem 90 milliárdos osztalékából – a G7 számításai szerint – mindössze 25 milliárd forint az, amit ő kapott. A szintén jól szereplő energetikai és mezőgazdasági cégekből is Mészáros gyarapodott leginkább, hiszen a Mátrai Erőmű és az agráriumban igen sikeres Talentis is részben vagy egészben az ő tulajdonában van. (A Mátrai Erőmű felel az ország energiaellátásának ötödéért, a Talentis-csoport pedig 38 ezer hektáron gazdálkodik Magyarországon, ezzel Mészáros hazánk legnagyobb földesurának tekinthető.)

A miniszterelnök igényei tehát teljesülni látszanak, ezt támasztja alá az is, hogy a hozzá lojális vállalkozók, barátok és rokonok az elmúlt tíz évben közel ezermilliárd forintot gyűjtöttek

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!