Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

ÁSZ: Megalapozott a költségvetés

2019.06.14. 12:44 Módosítva: 2019.06.14. 12:45

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2020-as költségvetési törvényjavaslat megalapozott, hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, emellett megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához. Az ÁSZ véleményéről összeállított dokumentumot Domokos László, a számvevőszék elnöke pénteken adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Az MTI beszámolója szerint az költségvetés hozzájárul a magyar gazdaság makrogazdasági stabilitásához, és megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A központi tartalék jellegű előirányzatok összege együttesen 488 milliárd forintot tesz ki, amelyből a GDP közel 0,8 százalékát kitevő országvédelmi alap kiadási előirányzata 378 milliárd forint. A feltárt kockázatok költségvetési intézkedésekkel kezelhetőek, a tervezett tartalékok megfelelő biztosítékot adnak a felmerülő költségvetési kockázatok kezelésére. A közvetlen bevételek teljesítése szempontjából meghatározó a gazdasági növekedés, valamint a gazdasági folyamatok fehérítése érdekében tervezett intézkedések, amik  hozzájárulnak az adózással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítéséhez