Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

130 milliárdos ajánlatot tett az OTP egy szlovén állami bankra

2019.06.14. 10:59 Módosítva: 2019.06.14. 11:01

Az OTP Bank és az Apollo amerikai befektetési alap tett ajánlatot a harmadik legnagyobb szlovén bank, az Abanka megvásárlására, írja az MTI.

A lap értesülései szerint mindkét pályázó nagyjából 400 millió eurót, mintegy 130 milliárd forintot ajánl az Abankáért, de az amerikaiak ajánlata valamivel a magasabb.

Az állami vagyont kezelő szlovén állami holding (SDH) várhatóan hétfőn hoz döntést arról, hogy kinek adja el az Abankát.

Ezt követően kérheti a kormánytól a megerősítést a tranzakció végrehajtására. Az utóbbi hetekben azonban egyes kormánykoalíciós pártok kétségeiknek adtak hangot az Abanka eladásával kapcsolatban, és még mindig nem világos, hogy értékesítik-e a pénzintézetet.

"Az SDH-nak alaposan mérlegelnie kell, hogy folytatja-e az Abanka eladását, különös tekintettel bizonyos vitatható pénzügyi alapokra" – írta Twitter-oldalán Marjan Sarec miniszterelnök a múlt héten, miután a szlovén köztelevízió arról számolt be, hogy szabálytalanságok történhettek a szlovéniai bankok átalakításakor 2013-ban és 2014-ben. A Reuters hírügynökség érdeklődésére a miniszterelnök szóvivője, Luka Schnabl közölte: a miniszterelnök arra akart rámutatni, hogy pénzügyi alapok nem feltétlenül biztosítják a bank hosszú távú fejlődését, de nem állt szándékban hitelteleníteni az amerikai befektetési alapot.

Az Abanka százszázalékos állami tulajdonban áll azóta hogy a rossz hitelállománya alatt roskadozó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére, a tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.