Új szerb-magyar gázvezeték épül 2021-ig

2019.06.14. 12:54

A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken Budapesten, közölte az MTI.

Szijjártó szerint Magyarország ellátását alapvetően érinti., hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre.

A gázellátás biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés, Magyarország szövetségesei azonban késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt – fogalmazott a külügyminiszter.

A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte. Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást, amelynek során tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak. Ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére már jönni fog a déli gáz.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent határozat szerint felhatalmazta az innovációért és technológiáért felelős minisztert vagy az általa kijelölt személyt a szerb-magyar határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, üzemeltetésével.