A Dűnéé lehet minden idők legnagyobb magyar filmtámogatása

GettyImages-1003440196
2019.06.17. 16:05

7,5 milliárd forint az amerikai-angol-kanadai Dűne-film tervezett közvetett magyar állami támogatása, a legmagasabb amit Magyarországon forgó külföldi produkció eddig kaphatott. A Dűne költségterve 25 milliárd forint, ami - a Szárnyas fejvadász 2049 című filmmel megosztva - szintén a legmagasabb. 2004 óta csábítják Magyarországra Hollywoodot a filmforgatás után járó adóvisszatérítéssel, megnéztük milyen arányban részesülnek ebből külföldi alkotások, illetve melyek az így készült legdrágább külföldi és magyar filmek.

25,008 milliárd forint a Magyarországon forgó Dűne-remake tervezett költségvetése, ezt a hivatalos adatot az NMHH Nemzeti Filmirodának küldte el a produkció, majd júniusban felkerült az NMHH honlapján a filmalkotások nyilvános, összesített nyilvántartásába. Eszerint a 2016-ban 25,1 milliárdból itt forgó Szárnyas fejvadász 2049 amerikai-angol-kanadai film mellett ez lehet az eddigi legdrágább Magyarországon forgatott külföldi produkció. A forgatás alatt a produkciós költés még változhat (az eddigi általános gyakorlat szerint akár tíz százalékot nőhet) vagyis a toplista még nincs lezárva.

unnamed.png
Fotó: nmhh.hu

Ugyanakkor a tervezett adóvisszatérítése mindenképpen a Dűnének lesz a legnagyobb, mivel 25 százalékról 30 százalékra emelték 2018 júniusi hatállyal az itt forgó produkciók filmszakmai közvetett támogatását, így 7,5 milliárd forintot igényelhet vissza magyar támogatásként a márciustól forgó produkció, míg a 2016-ban forgatott Szárnyas fejvadásznál ugyanekkora összegből 6,2 milliárdot igényelhettek csak vissza.

2004-ben a régióban elsőként Magyarországon vezették be a filmtámogatási programot, ami miatt évről évre egyre több nemzetközi produkció készül itt. A közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke - amivel a hollywoodi produkciókat csábítjuk - az elszámolható filmgyártási költségeknek először 20 százaléka volt, majd szűk egy évtizeddel később 25 százalékra emelték, és tavaly 30 százalékra.

2016-ban ugrott a magyarországi filmes összköltés hirtelen 100 milliárd fölé: 72 milliárdról 125 milliárdra, ekkor az új Szárnyas fejvadász, az Emerald City-film mellett több külföldi tévésorozat forgott itt és 2015-től elkezdtek egymilliárd forint feletti magyar filmeket is készíteni. A helyi filmes kapacitás a műtermektől kezdve a szakembergárdáig a szakemberek beszámolói szerint ebben az évben telített volt, vagyis ezt a rekordot nem lesz egyszerű a közeljövőben megdönteni, viszont 100 milliárd alá sem ment azóta a végösszeg. A Filmirodától kikért összesített táblázatok szerint tavaly 110 milliárd volt a tervezett filmes összköltés, és végül összesen 20,1 milliárdos adóvisszatérítést igényeltek vissza a produkciók az államtól, aminek minimum 80 százalékát külföldi filmek, 10 százalékát koprodukciós és tíz százalékát magyar mozgóképek vehették igénybe.

Az adókedvezmény szabálya, hogy az itthon, magyar szervízcégen keresztül elköltött forgatási költésnek a 30 százalékát kaphatja vissza a magyar vagy külföldi gyártó az NMHH Magyar Filmiroda jogerős határozatai alapján. A Magyar Nemzeti Filmalap a visszatérítés technikai kivitelezője. Közben az ipari háttér is kifejlődött: a Dűne-film, a Szárnyas fejvadász és az új Terminátor esetében is az intéző a legnagyobb magyarországi székhelyű szervízcég, az amerikai (Howard Ellis) és angol (Adam Goodman) tulajdonossal rendelkező, 2004 óta működő Mid Atlantic csoport egy-egy projektcége. A Dűne produkcióban magyar részvétele ezenkívül a jelmeznek és a díszletnek van, a film itthon többnyire a 2010-ben Rákospalotán épült amerikai Origo stúdióban forog. 

A legdrágább, itt készült külföldi filmek

Az új Dűnét az új Szárnyas fejvadászhoz hasonlóan Denis Villeneuve jegyzi rendezőként. Frank Herbert kultikus történetének legújabb feldolgozásában Timothee Chalamet alakítja Paul Atreidest, Jason Momoa játssza Duncan Idaho kardforgatót, szerepel még Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling és Josh Brolin. A forgatás március 18-án kezdődött.

Harrison Ford az új Szárnyas fejvadászban
Harrison Ford az új Szárnyas fejvadászban

Villeneuve előző filmjének, az eddigi legnagyobb szabású itthon, szintén főleg a rákospalotai Origo stúdióban készült bérmunkának a Szárnyas fejvadász 2049-nek Harrison Ford, Ryan Gosling és Jared Leto volt a főszerepében. A végleges itteni gyártási költség 25 milliárd lett a tervezett 28 milliárd helyett a Filmiroda adatai szerint, és ezután igényelhettek vissza 6,2 milliárd forintot. A forgatás 2016 áprilisában kezdődött, és 2017 októberben mutatták be Magyarországon.

A legdrágább itt készülő filmek toplistájának harmadik helyén a 2018. júliusától forgó Terminátor: Sötét végzet áll 16,9 milliárddal, 5 milliárd tervezett visszatítérítéssel. A hatodik részben Arnold Schwarzenegger is visszatér T-800-asként és Linda Hamilton is Sarah Connorként, hogy a Terminátor 2: Az ítélet napja eseményeit folytassák Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna és Diego Boneta főszereplésével és Tim Miller rendezésében. A film október 31-én kerül a magyar mozikba.

A legdrágább magyarok

2018-ban 10,9 milliárd után 245 magyar produkció adott le igazolást, ami a teljes filmes költés tíz százaléka, és minimum 2,72 milliárd visszatérítést jelent összesen. Míg a külföldi bérmunkák jellemzően 500 millió forint feletti költségvetésből készülnek átlagban egymilliárd forint felett, az átlag magyar egészestés játékfilmek - tucatnyi kivételtől eltekintve - a Filmiroda táblázatai szerint továbbra is 500 millióból vagy azalatti összegből gazdálkodnak. 

2015 óta már magyar játékfilmekben is találhatunk relatíve magasabb költségvetést, azóta nyolc film is egymilliárd forint feletti költségből készült nagyrészt a Filmalap közvetlen támogatásával. A legdrágább három magyar film 2,9 milliárddal a Kincsem, Herendi Gábor 2017-es filmje, 2,62 milliárddal a Napszállta, Nemes-Jeles László 2018-as alkotása, és 1,66 milliárddal A viszkis, Antal Nimród 2017-es mozija. Ez ebben a sorrendben 725, 655 és 415 millió visszatérítést jelentett.

Nagy Ervin és a címszereplő a legdrágább magyar filmben, a Kincsemben
Nagy Ervin és a címszereplő a legdrágább magyar filmben, a Kincsemben

Adóvisszatérítést igényeltek a Média Mecenatúra által támogatott, átlagban 10-15 millió forintból készült kisfilmek és az átlag 120 millióból készült tévéfilmek mellett a nem szappanoperáknak számító magyar tévésorozatok is, mint például az RTL Klub-on futó A mi kis falunk és Drága örökösök illetve a Viasat3-on vetített 200 első randi. 2018-ban Pilisszentléleken forogtak A mi kis falunk aktuális évadjai részenként átlag 33 millióból, a három évad összesen 1,09 milliárdból. A Drága örökösök első évadának 81 része a Budakeszi külsőn lévő szőlészeten felépített házakban epizódonként átlag 11 millió forintból készült, összesen 893 millióból. A 200 első randi első évadának 60 része epizódonként 11,3 millióba, összesen 668 millió forintba került. A sorozatok összesen készültek annyiból, mint egy-egy drágább magyar játékfilm, így a visszatérítés is az említett sorozatoknál ebben a sorrendben összesen 272, 223 és 167 millió forint volt.

A visszatérítés egyébként szinte automatikus, ha a már említett szabályokat betartja a produkció, és leadja a költségszámlákat. Ezenkívül dramaturgiai kérdésekkel a Filmirodának nem kell foglalkozni a filmek regisztrációját követően, maximum a kulturális teszttel, amin gyakorlatilag minden film átmegy, ha nem pornó vagy öncélú erőszak, és ha valamilyen módon kapcsolódik magyar vagy európai értékekhez. 

"Azért éri meg a filmtámogatási rendszer, mert minden magyarországi filmes produciónak nyújtott 1000 forintnyi adóvisszatérítés 1248 forintnyi adóbevélt generál" - áll a Filmalap még 2017-ben kiadott, a 25 százalékos adóvisszatérítést tanácsadó cégekkel elemeztető tanulmányról kiadott közleményében. Újabb elemzés azóta nem készült.  • Bérelnék
  • Bankszámla