Nem kéne törleszteni az orosz hitelt, amíg nem termel áramot Paks 2

2019.06.17. 12:55

Paks 2 szerződésmódosításáról tárgyal Varga Mihály az oroszokkal, értesült belső forrásokból az atv.hu. A magyar fél azt szeretné elérni, hogy csak akkor kelljen elkezdeni törleszteni a 10 milliárd eurós orosz hitelt, ha már megkezdődött az áram termelése Paks 2-n. Valamint az sem kizárt, hogy az orosz bank elengedi a rendelkezésre állási díjat. A szerződésmódosítás ősszel kerülhet a parlament elé.

Ha sikerül kieszközölni a módosítást, akkor nem kéne megkezdeni a hitel törlesztését, egészen addig, amíg az új blokk üzemképes nem lesz.

 Így a már megtermelt energia értékesítéséből lehetne megkezdeni a törlesztést. 

Tíz számlát már előtörlesztett a magyar kormány, valamint két számlát kifizetett. Egyszer már szóba került egyébként a hitelszerződés átütemezése, mivel az uniós vizsgálatok miatt közel két éves csúszást szenvedett a projekt. 

Felmerült a rendelkezésre állási díj elengedése is. A magyar fél jelzi az orosz banknak, mennyi pénzre van szükségre egy adott munkafázis kifizetéséhez az orosz kivitelező számára, azaz mennyi pénzt szeretné, hogy a rendelkezésére álljon az adott évben – ez azonban a szerződés jelen változata szerint pluszköltséggel jár.