Katalin
-2 °C
3 °C

Harapják a magyarok a csodapapírt

2019.06.18. 08:40

A forgalmazás második hetében már visszafogottabb, de még mindig nagy volt a kereslet a szuperállampapírok iránt a Portfolio.hu szerint. Az Államadósság Kezelő Központ szerint a teljes jegyzés 20%-a történt a kincstáron keresztül, a fennmaradó 420 milliárdot egyéb forgalmazóknál jegyezte le a lakosság.

A forgalmazók tapasztalata szerint az állampapíros jegyzésekhez az ügyfelek lejáró, illetve meglévő állampapírjaik visszaváltásából szabadítottak fel pénzeket, emellett jellemző volt a lekötött és egyéb betétek felbontása is, sokan emellett új megtakarításokat is felhasználtak az állampapír-vásárláshoz.

A lap megnézte azt is, hogy a 10 legnagyobb vagyont kezelő befektetési alapnál május vége óta mekkora tőkecsökkenés volt. Az adatokból az látszik, hogy a vizsgált időszakban összesen 60 milliárd forintnyi vagyoncsökkenés volt, és miután a hozamok nagyjából nulla körül mozogtak ebben a vizsgált két hétben, ezért egyértelműen tőkekiáramlásról lehet beszélni.

Nem jelenthető ki, hogy ez a tőke teljes egészében a lakossági szuperállampapírban keresett magának helyet, de valószínűsíthető, hogy egy része ott landolt. A legtöbb vagyonkiáramlást az abszolút hozamú alapok, a kötvény- és vegyes alapok szenvedték el.