11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Ki nyeli le a hazai, állami kötődésű informatikát?

Untitled-7
2019.06.18. 04:51
Tőzsdei cégek bejelentései körül bogozható ki, hogy erősebb konszolidáció készül a hazai informatikában. A legvalószínűbb, hogy valamiképpen a Jászai Gellért vezette 4iG lehet a fő erőközpont, de a tárgyalások során elég sok forgatókönyv felmerült.

Látszólag jelentéktelen bejelentések, átcsoportosítások mentén valójában ezermilliárdos tétekért zajlik a helyezkedés a hazai informatikában.

A legfrissebb fejlemény szerint, mint azt az Index.hu is megírta, két központi szereplő, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért széttartanak, és Jászai, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatójaként irányító befolyást szerzett a 4iG informatikai nagyvállalatban. A cégvezető 40,2 százalékra növelte részesedését, és ezért a jogszabályi előírások szerint, a 33 százalékot meghaladó befolyásszerzés miatt 15 napon belül nyilvános vételi ajánlatot tesz a társaság részvényeire.

Az ajánlatok a Mészáros-világban

Aki figyeli az ilyen tőzsdei történeteket, észrevehette, hogy a Mészáros-csoportban (az egyszerűség kedvéért a tőzsdei cégek közül ide sorolható a 4iG, az Appeninn, a Konzum és az Opus Global) van erre egy visszatérő recept.

Mindegyik cégben relatíve olcsón szerzett részesedést a Mészáros-világ valamely cége, például a Konzum PE Magántőkealap. Ahogy elkezdik gyűjtögetni a papírokat, egy idő után átlépi a 33 százalékot a főrészvényes. Ilyenkor ajánlatot kell tenni, legalább az elmúlt fél év súlyozott tőzsdei átlagárán. Ám, ha a papír ára felfelé megy, akkor ez a súlyozott átlagár alacsonyabb lesz, mint az aktuális, vagyis a Konzum PE Magántőkealapnak és ajánlattevő társainak senki nem ajánlja fel a részvényeit.

Aki mindenesetre visszakeresi a vonatkozó bejelentéseket, Mészáros Lőrincék tettek már tőzsdei ajánlatot az Appeninnre, az Opimusra (vagyis a mai Opus Globalra), a Konzumra, sőt egy ízben már a 4iG-re is, de pénzt nem nagyon kellett kiadniuk.

Ez most tényleg szétválás?

A 4iG új felvásárlása azonban más, hiszen a piacon az hírlik, hogy Jászai Gellért valóban szétválik Mészáros Lőrincről. Érdemi szakításról van szó, és ez egy új szerep lesz Jászai Gellért számára, aki alighanem megunhatta, hogy ő mindig csak mint Mészáros Lőrinc tőkepiaci végrehajtója szerepeljen, most már alanyi jogon lesz tényező, amolyan vezető NER-lovag.

Ilyenkor minden fél és azok belső környezete természetesen azt sugározza, hogy

továbbra is jóban vagyunk és mindannyian közvetlenül kapcsolatban vagyunk a miniszterelnökkel, vagyis bírjuk Orbán Viktor bizalmát is",

de azért ez soha nincs teljesen így, van, aki gyengül, van, aki erősödik.

Igaz, annak is lehet esélye, hogy a felek nem vesztek össze, de valamiért jó, ha így látszik kívülről. Például azért, mert Jászai küls finanszírozást szeretne egy nagy banktól, amelynek fontos, hogy ne Mészárost finanszírozza, mert ő már annyi hitelt kapott, vagy éppen tulajdonosa a banknak, hogy így korlátokba ütközne a finanszírozó.

A német kártya

A küzdelem elsődleges tétje, hogy ki léphet egy nagyot a hazai informatikában, ki kerül közelebb egy régóta rebesgetett nagy falat, a német hátterű T-Systems részleges, vagy teljes megszerzéséhez.

Kezdjük azzal, hogy

a T-Systems végső tulajdonosa, a Deutsche Telekom 32 százalékban a német állam tulajdonában van és 68 százalékban van csak kisrészvényesek kezében.

A magyar Orbán Viktor és politikai családjának társszereplői előszeretettel ütköznek a német hivatalos politikával, Angela Merkelt személyesen is szeretik ekézni, de gyakori célpont a németek befogadáspártinak tartott menekültpolitikája is.

A kérdés csak az, hogy Németországban mi a politikailag kínosabb, ha közvetlenül a miniszterelnök környezetével üzletelnek, vagy, ha egy kínos informatikai balhé, a nagy Microsoft-balhé (a Microsoft és a kormányzat közötti kínos szállítások) érintettjeivel születne üzlet.

Nézzünk forgatókönyveket!

Kinek lehet eladni?

  1. Ha a németek, akik állítólag már jó ideje tárgyalnak magyar vevőjelöltekkel, nem szívesen kötnének üzletet a Mészáros-családdal, mert annak német belpolitikai következményei lennének, segítheti az üzletet, ha a 4iG már nem a Mészáros-család, hanem Jászai kezében van.
  2. Ha a németek a Microsoft-balhé miatt kerülnék a 4iG-t, mint partnert (a 4iG is érintett volt a microsoftos eladásokban, sőt, Sagyibó Viktor, a történet miatt a Microsoftot elhagyó korábbi kormányzati kapcsolatokért felelős vezető pár napig még a céget is vezette), akkor még az is lehet, hogy mégis marad a Mészáros-család partnernek, konkrétan egy másik érdekeltség, az Opus Global lehet a befutó.
  3. Bonyolítja a képletet, hogy Papp István, aki korábban vezette a Microsoftot, és vezette, ezért biztosan nagyon jól ismeri a T-Systemset, szintén felbukkant egy tőzsdei cégben, az Est Mediában. De a cég jelenlegi mérete miatt nem reális, hogy a kicsi Est Media legyen a befutó, ráadásul Papp István is belebukott anno a Microsoft-botrányba.

Miért szakadnak?

A piaci pletykák szerint mindenesetre a Jászai és Mészáros közötti távolodásnak több oka is lehet.

  • Például az, hogy Jászai valóban nagyon megerősödött, és neki van olyan tudása, hogy egy ma még nem annyira NER által ellenőrzött zavaros világban, a hazai informatikában központosítson.
  • Jászai és Mészáros nincsenek már jóban, de Orbán külön-külön mindkettőt elfogadja és mivel szeret versenyző kompetenciákat kiépíteni, akár mindkettőjüknek lehet szerepe a jövőben.
  • A felek a legnagyobb barátságban vannak, de a T-Systems megvásárlásához külső forrás kell és a hitelt nyújtónak fontos, hogy ne Mészárost hitelezze.
  • A felek valójában jóban vannak, de a deal német optikája miatt Mészárost kicsit kívülre kell helyezni most ebből a sztoriból.
  • Utóbbi forgatókönyvnek van egy olyan magyarázata is, hogy az Opus Global és a 4iG tulajdonosi hátterét azért is el kell különíteni; mert különben bizonyos átfedő tulajdonszerzések, például a takarékszövetkezeti szektor informatikáját fejlesztő Takarékinfo megvásárlása versenyjogi passzusokba ütközik.

Végül felsejlik az említett Papp István szerepe is. A hazai informatikai világ egyik legfajsúlyosabb szereplője soha nem esett ki a pikszisből, az államnál landolhatott, miután a távol-keleti Microsoftból úgy küldték el, hogy nem adtak neki lehetőséget arra, hogy megvédje magát,

Mivel ő is szerepet vállalt egy ma még üres tőzsdei cégben, nem lenne meglepő, ha valami informatikai vásárlást kezdeményezne.

Nagy tervekben nincsen hiány, az egyik forrásunk szerint a 4iG, mint hamarosan Mészárostól teljesen mentesített, de NER-közeli informatikai cég több felvásárlást is bonyolít majd egy-két hónapon belül, és a tervek szerint utána akár a Frankfurti Értéktőzsdén is megjelenhet. Állítólag már erről is indultak puhatolózó beszélgetések.  • Hírek
  • Bankszámla