Egy európai is csatlakozott Bezoshoz és Gateshez a százmilliárdosok klubjában

2019.06.19. 09:48 Módosítva: 2019.06.19. 10:17

Bernard Arnault, Európa leggazdagabb embere is csatlakozott Jeff Bezoshoz (Amazon) és Bill Gateshez (Microsoft) abba a privát klubba, amiben azok az emberek vannak, akiknek a becsült tényleges vagyonát 100 milliárd dollár fölé becsülik, írja a Bloomberg. Összehasonlításként az Európai Unió 28 országának 2018-as összesített államháztartási hiánya 99 201 millió euró volt, azaz 111 milliárd dollár. 

A francia Arnault, a luxusmárkagyártó Moët Hennessy – Louis Vuitton elnöke és vezérigazgatója azután lett dobogós a százasok klubjában, hogy a cég részvényei 2,9 százalékos emelkedés után 368,8 eurós rekordárfolyamra emelkedtek. Arnault becsült tényleges vagyona 32 milliárddal nőtt az idén.

Arnault vagyona megközelíti szülőhazája, Franciaország éves nemzeti össztermékének 3 százalékát,

ami jól mutatja az országban növekvő vagyoni különbségeket. Franciaországban egyre többen követeli, hogy a gazdagok vállaljanak magasabb közterheket. 

A növekvő kereskedelmi feszültség ellenére a luxuscikkek fő felvásárlója Kína. A világ luxuscikk-forgalmának harmadáért Kína felelős, ez éves szinten 7 milliárd amerikai dollárt, azaz  1980 milliárd forint forgalmat jelent. Előrejelzések szerint 2025-re a kínai vásárlók vehetik a világ luxustermékeinek akár felét is. Arnault az Arnault-családi trösztön keresztül a Moët Hennessy – Louis Vuitton fele fölött bír hatalommal, valamint 97 százalékos részesedése van a Christian Diorban.