Betilthatják New Yorkban a hízott libamájat

GettyImages-621188734
2019.06.20. 13:36

Farmereket és állatvédőket hallgattak meg a New York városi tanácsában egy új szabályozást illetően, amely betiltaná a hízott libamáj árusítását, és 1000 dollárra büntetné a szabályozást megszegőket, számolt be a Wall Street Journal.  

Bár a szigorítás csak néhány felső kategóriás étterem menüjét érintené, rosszul járnának a környék liba- és kacsafarmjai, akik az ínyencség fő termelői az Egyesült Államokban. A hízott kacsa- és libamáj (foie gras) előállításához kényszeretetik, avagy tömik az állatokat, naponta többször, hogy így a májuk a normál méret tízszeresére nőjön a vágást megelőzően. 

Az állatjogi aktivisták szerint a módszer kegyetlen, és a kezdeményezést támogató demokratapárti politikus, Carlina Rivera szerint a libamáj egy luxustermék, amely csak kevesek kiváltsága. A város demokrata polgármesterének állatjóléti szóvivője pedig elmondta, hogy a polgármester irodája is támogatja a kezdeményezést.

A helyi gazdák, akik részt vettek a keddi meghallgatáson azzal érveltek, hogy nem nagyüzemi farmokat üzemeltetnek. Egy ínyenc élelmiszereket forgalmazó helyi cég, a D'Artagnan igazgatója pedig azzal érvelt, hogy évente 15 millió dollár értékben adnak el hízott libamájat, és a szabályozás súlyosan megkárosítaná a céget. "Túl sok ember megélhetése függ attól, hogy ne kapkodják el a döntést" – mondta el a meghallgatáson.

(Borítókép: Dixie D. Vereen / The Washington Post / Getty Images Hungary)