Mindjárt indul a babaváró hitel, de mit kell tudni róla?

D VAJ20190316001
2019.06.21. 07:28 Módosítva: 2019.06.25. 15:56

Már most látszik, hogy sokan ráharaptak a kormány családvédelmi akciótervének részeként induló babaváró hitelre, amelyet 2022. december 31-ig vehetnek fel a párok maximum 10 millió forintos összegben. A még az első közös gyerekük előtt álló házasokra célzott támogatás július 1-jétől igényelhető a bankokban, de sok érdeklődőnek még nem világosak a feltételekre és a törlesztésre vonatkozó szabályok, ezért összeszedtünk minden fontos részletet a kölcsönnel kapcsolatban.

A július elején szülők ráfaraghatnak

Mivel mégiscsak egy hitelről van szó, a babaváró támogatás igényléséhez először át kell esni a hitelminősítési procedúrán. Elméletben ez működhetne úgy is, hogy már a törvény hatályba lépése előtt elindítják, de hiába hirdette meg több bank, hogy június közepétől megkezdi az előminősítési kört, ez végül mégsem történhet meg. Több olvasónk egymástól függetlenül jelezte, hogy korábbi tájékoztatás alapján bementek ebben az ügyben a bankjukhoz, de elküldték őket, mondván egyelőre mégsem indítható el a minősítés folyamata. 

Felhívtuk az előminősítés elindítását június 17-re ígérő Erste ügyfélszolgálatát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár valóban volt ilyen ígéret, a bank önhibáján kívül nem tudja elkezdeni a procedúrát. Az ok: ők előzetesen azt hitték, hogy mivel a babaváró egy egyszerű fogyasztási hitel (tehát nem jelzáloghitel), így elegendő lesz a felvételéhez egy sima igazolás például a munkáltatótól, ami bizonyítja, hogy az igénylő házaspár egyik tagja a feltételeknek megfelelően legalább 3 éve rendelkezik társadalombiztosítással. Ez végül nem így lett,

az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a hitelkérelemhez a NEAK-tól (korábbi OEP-től) kell majd igazolást szerezniük az igénylőknek,

az állami intézmény viszont csak a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, július 1-jén kezdi meg a formanyomtatványok kiállítását az Erste-ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint. 

Frissítés: a NEAK cikkünk megjelenése után közölte, hogy az igazolást a egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki, tehát nem hozzájuk kell fordulni személyesen.

Ez a néhány hetes eltérés maximum annak okozhat valódi gondot, aki arra bazírozott, hogy terhességének vége felé járva veszi fel a hitelt. A babaváró támogatást részleteiben szabályozó rendelet szerint ugyanis az a gyerek, aki a kölcsönszerződés időpontjában már létezik magzatként, de még nem született meg, első gyereknek számít a támogatás szempontjából.

Ez nagyon nem mindegy, hiszen ha az ilyen gyereket vehetjük elsőnek, akkor rögtön utána már kamatmentessé válik a hitel, az összeg teljes elengedéséhez pedig már csak kettőt kell szülni. Ha viszont a gyerek éppen megszületik, mire sikerül felvenni a babaváró hitelt, akkor újra nulláról indul a számláló a kedvező feltételek eléréséhez.

A minősítési procedúra pár hetes csúszása miatt bizonyára lesz egy réteg, aki éppen így jár;

egy olvasónk is jelezte, hogy a felesége július elejére van kiírva, ezért szerette volna gyorsan megkötni a szerződést a hatályba lépéskor rögtön, így viszont most nagy valószínűséggel lecsúsznak róla.

Egy kis zavarra ad okot az a körülmény, hogy bár a jogszabály szövegéből az következik, hogy a gyerekszámba csak akkor számít bele a gyerek, ha a kölcsönszerződés megkötésének pillanatában még terhes vele az anya, de a kormányzati csalad.hu oldalon egy kicsit más szerepel. Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy itt az áll: "A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be." Ha ez lenne a valóság, úgy azoknak sem kéne félniük, akik július elejére várják az újszülöttet, hiszen a szükséges tb-igazolás beszerzésével rögtön benyújthatnák az igénylést. 

A hitelkérelem benyújtása és annak elbírálása között azonban 10 nap is lehet, így a két eset nagyon nem ugyanaz,

azok a családok, ahol a terhes anya épp július első hetére van kiírva, most vakargathatják a fejüket emiatt.

A jogszabály szövegéből következően valószínűleg a szerződés megkötése, és nem az igény benyújtása számít majd, de a biztonság kedvéért írtunk az EMMI-nek a dilemmával kapcsolatban, amint válaszolnak, közöljük. 

Ezeknek kell megfelelni

Tehát július elején állhatnak majd neki az érdeklődők a hitelfelvételnek, de mik is azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelniük? 

  • A feleség betöltötte már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41-et.
  • Mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel.
  • Legalább az egyik fél a társadalombiztosítás ellátásaira vonatkozó törvény alapján legalább 3 éve folyamatosan (legfeljebb 30 nap megszakítással) biztosított Magyarországon (ez az a feltétel, aminek bizonyításához a NEAK-igazolás kell majd), vagy kereső tevékenysége alapján valamely más állam tb-rendszerében,
  • vagy legalább 3 éve folyamatosan a felsőoktatásban tanul nappali tagozaton.
  • Mindkét házasfél magyar állampolgár, vagy olyan személy, akinek 3 hónapot meghaladó tartózkodási engedélye van Magyarországon, esetleg hontalan jogállású.
  • Egyik fél sem követett még el bűncselekményt, vagy ha mégis, a büntetett előélet miatti hátrányos következményektől már mentesült.
  • Egyik félnek sincs az adóhatóságnál vagy a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása.
  • Fontos, hogy nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, ami alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető.
  • Akkor is felvehető a hitel, ha valamelyik félnek vannak már gyerekei egy korábbi kapcsolatából, de ebben az esetben legalább az egyik házasfélnek az első házasságában kell élnie (az özvegyülés miatt megszűnt házasságot ebbe nem számít bele)
  • És végül az igénylőknek vállalniuk kell, hogy legalább egyikük a kölcsönszerződés után született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig (de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig) a saját háztartásában neveli.

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani a feltételeket igazoló dokumentumokkal felszerelkezve, a hitelbírálat legfeljebb 10 napot vehet igénybe. Ha nem akarunk személyesen eljárni a tb-jogviszonyunkat igazoló papír ügyében, úgy kérhetjük, hogy a bank tegye ezt meg helyettünk, ez esetben azonban hosszabb lehet a bírálati idő. A bankok az állam által meghatározott feltételeken felül maguk szabják meg, milyen kondíciókkal adnak hitelt, ezek bankonként eltérhetnek.

Egy gyereknél, vagy ha ez sem jön össze

Ha minden előírásnak sikerült megfelelni, és megkaptuk a hitelt, akkor a következő kérdés: milyen esetben kapunk kamatkedvezményt, haladékot a törlesztésre, illetve engednek el a kölcsön összegéből. 

A kölcsön törlesztését alapesetben a folyósítás napját követő hónaptól kell megkezdeni, a teljes futamidő nem haladhatja meg a 20 évet, de ebbe nem számít bele az első gyermek születése (vagy örökbefogadása) után igénybe vett szüneteltetés időtartama. A havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszaka alatt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, az előtörlesztés pedig díjtalan. 

A kamattámogatás első körben 5 évig tart, ebben az időszakban az állam nevében a kincstár folyósítja a banknak az ügyleti kamatot, a kedvezményes kamat nagysága pedig az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ, és

az ÁKK legutóbbi közzététele alapján 4,73 százalék lesz júliusban. 

Hogyha az 5 éves időkeretben megszületik az első gyerek, akkor marad a támogatás, illetve 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése. Ha nem születik meg, akkor viszont a kölcsöntartozás hátralevő részére megszűnik a kamattámogatás, és a korábban ezen a címen kapott összeget vissza kell fizetni egy összegben 120 napon belül az államkincstárnak.

A nem teljesített gyerekvállalás esetén a tartozás maradékára fizetendő ügyleti kamat mértékét viszonylag bonyolultan számítják ki: nem lehet magasabb, mint az ÁKK által havonta közzétett, az előző hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény-aukciókon kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke. A Bankmonitor kiszámolta, hogy

ezt a képletet alkalmazva júliusban a babaváró hitel normál kamata 7,73 százalék lenne a jelenlegi állás szerint.

Ez azt jelentené, hogy 5 év múlva a hitel normál havi törlesztőrészlete 70 510 forint lenne, a visszafizetendő kamattámogatás pedig 2 millió forint körülre rúghat a portál számítása szerint.

Ha valaki bizonyítja, hogy egészségügyi okból veszélyes lenne számára a terhesség, meddő (vagyis részt vett "reprodukciós eljárásban", de nem jött össze a gyerek, illetve a férj alkalmatlan a nemzésre a spermiogrammja alapján), akkor a rendelet szerint kérelmet nyújthat be, hogy ne kelljen visszafizetnie a korábbi kamattámogatást illetve ne essen el a további kamattámogatástól. Ezeket a kérelmeket a hatóság mérlegeli, és méltányosságból felmentést engedélyezhet a hátrányos kötelezettségek alól. 

A kamattámogatás egyébként akkor is megszűnik, ha mindkét szülő elköltözik Magyarországról (megszűnik a magyar lakcíme), a gyerek, akire a támogatás jár, már nem él velük egy háztartásban, vagy ha a felek elválnak. Viszont ha a támogatott személy a folyósítástól számított 5 éven belül új házasságot köt, és ebből gyerek születik, akkor érvényesítheti a kamattámogatást. 

Két vagy három gyerek = pénzeső

Ha az első gyerek megvan, akkor már teljesen biztos, hogy a hitelfelvétellel jól járt a házaspár, ám még ennél is nagyobbat lehet szakítani a második és a harmadik gyerekkel. A második után ugyanis egyrészt újabb 3 éves halasztást lehet kérelmezni a törlesztésre vonatkozóan, másrészt a kölcsön fennmaradó részéből az állam teljesen elenged 30 százalékot. Ha az első gyerek megszületik egy éven belül, ekkor halasztást kérünk a törlesztésre, és még 3 éven belül megszületik a második, akkor ez azt jelenti, hogy a maradék

több mint 9 millió forint 30 százalékát adja az állam támogatás gyanánt.

A harmadik gyereknél pedig elengedik a teljes fennmaradó összeget, ami a 2x3 éves halasztás lehetőségét figyelembe véve szintén simán 9 millió forint feletti összeg lehet. A támogatás lehívására és a halasztásra irányuló kérelmet már akkor be lehet nyújtani, ha a magzat elérte a 12 hetes kort. 

A rendelet az itt részletezett legalapvetőbb eseteken felül tartalmaz még egy csomó apróbb részletet, aki szeretne az eredeti szövegből tájékozódni, az nézze meg a teljes szöveget a Magyar Közlönyben (pdf letöltése), vagy hívja az e célra létrehozott állami ügyfélszolgálatot.