Kevesebb lenne a dohánybolt, de árulnának papírzsepit

DSOKI20131222003
2019.06.21. 19:44

Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos módosító indítványt nyújtott be a 2011-es trafiktörvényhez. A Parlament honlapjára felkerült javaslat legfontosabb módosításai a következők:

  • E-cigit és mindenféle, a klasszikus dohánytermékektől eltérő egyéb fajtát valamint ezek kiegészítő termékeit is csak és kizárólag dohányboltban lehet majd árulni.
  • Jövedéki adóval drágítanák a nikotinmentes e-cigaretta töltőfolyadékát. A jelenleg is jövedéki terméknek számító töltőfolyadékok adója viszont csökkenne, 55 forintról 20 forintra milliliterenként.
  • A jövőben tilos lenne kiemelt, megvilágított helyre rakni a trafikokban a dohányterméket kiegészítő termékeket, például a cigarettahüvely dobozait.
  • Bekerülne a trafikok kínálatába a papírzsebkendő is.
  • Idővel csökkenhet a dohányboltok száma, mivel a módosító szerint a jövőben 4000 lakosonként lehetne egy trafikkoncessziót kiosztani, a hatályban lévő 3000 helyett. Eszerint egy 120 ezer fős városban a 30-ra csökkenne a trafikok száma, a jelenlegi 40-ről. A módosító elfogadása után a jelenlegi boltokat nem zárnák be, hiszen a koncesszió, amik alapján a trafikok működhetnek, 20 évre szól Ez a gyakorlatban azt eredményezné, hogy évekig nem lehetne új boltokat nyitni.
  • Az illegális, trafikokon kívüli dohánykereskedelmet szigorúbban büntetnék. Eddig is volt lehetőség 5 millió forintos bírság kiszabására, ez azonban kötelező lenne a törvénymódosító elfogadása után.

Ahhoz képest, hogy a tavaly augusztusban cigibiztosnak kinevezett Lázár korábban milyen radikális elképzelésekről beszélt egy dohányipari konferencián, ez a módosító komoly visszalépésnek számít.

Lázár János egyébként meglehetősen jó kapcsolatban van Sánta Jánossal, a Continental dohánycég tulajdonosával. Sánta fontos szereplője a magyar dohányiparnak, az ő számítógépén írták például a dohánypiac átalakításáról szóló törvényjavaslatnak azt a verzióját, amit aztán a kormány elküldött az Európai Uniónak. Emellett a tulajdonában lévő Tabán Trafik részleges tulajdonában van az az Országos Dohányboltellátó Kft., amely a kormánytól elnyerte a feladatot, hogy a trafikok kizárólagos ellátója legyen.

(Borítókép: Nemzeti dohánybolt Pécsett a Rácvárosi úton. Fotó: Sóki Tamás / MTI)