Rossz hír az eladósodott kismamáknak: nem lehet előtörleszteni a babaváró hitellel

GettyImages-558673853
2019.06.22. 21:23 Módosítva: 2019.06.22. 22:06

A július 1-jétől igényelhető babaváró támogatást a várakozásokkal ellentétben nem lehet majd korábban felvett hitelek előtörlesztésére fordítani, írja a HVG a Pénzügyminisztériumból a bankoknak kiküldött irányelvek alapján. A hír azért is meglepő, mert eddig szabad felhasználású hitelről volt szó.

A felmérések szerint a jogosult kismamák 35-40 százaléka már korábban eladósodott.

Sokan kalkulálhattak úgy, hogy a jelenlegi, magasabb kamatozású hiteleiket váltják ki az államilag támogatott kölcsönnel.

A City Hitelbróker ügyvezetője, Vajnági Richárd a lapnak elmondta, hogy azok, akik például lakáshitellel rendelkeznek, átlagosan havi 50-70 ezer forintos törlesztőrészletet fizetnek, így ezzel az érintettek számára átlagosan felére, vagyis mintegy 5 millió forintra csökken az az összeg, amelyet babaváró támogatásként igényelhetnek és szabadon elkölthetnek. Különösképpen megterhelő ez a várandós kismamák esetében, akik már jelenleg is táppénzen vannak.

A lehetséges 10 millió forint kölcsön felvételét (amelynek legfeljebb havi 50 ezer forint lehet a törlesztő részlete) ugyanakkor korlátozza az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, tehát az alacsonyabb jövedelműeknek nem feltétlenül van akkora keresete, hogy a bankok jóváhagyják a teljes összeg felvételét. Éppen ez az, ami miatt az is kellemetlenül érintheti a kismamákat, hogy a korábbi hiteleket nem tudják kiváltani, mert így a törlesztő részletek összeadódnak, és együtt érhetik el a teljes jövedelem legfeljebb 50-60 százalékát, annak megfelelően, ahogy azt a jogszabály meghatározza.

A babaváró támogatást a 18 és 40 év közötti házasságban élő nők igényelhetik, amennyiben megfelelnek minden feltételnek.

(Borítókép: az amerikai kórház szülészete Párizsban, 1932-ben. Fotó: Keystone-France/Gamma/Getty Images Hungary)  • Tippek
  • Lakáshitel