Magyarország az egyik legolcsóbb ország az EU-ban

2019.06.24. 15:04

Óriási különbségek vannak az EU-n belül az élelmiszerek árában az Eurostat friss adatai szerint. Az uniós statisztikai hivatal száma alapján a legdrágább tagállamban több mint kétszer olyan drágák az élelmiszerek, mint a legolcsóbban. 

Magyarországon az élelmiszerek és nem alkoholos italok árszínvonala az uniós átlag 85 százaléka.

Ezzel Magyarország az olcsóbb országok közé tartozik, bár Romániában (66 százalék) és Lengyelországban (69 százalék) még alacsonyabbak az árak. Ebben a két államban a legolcsóbbak az élelmiszerek az unióban. Az EU legdrágább állama ezek alapján Dánia, ahol az élelmiszerek ára az uniós átlag 130 százalékába kerülnek, de a legdrágább országok között ott van még Ausztria, Finnország és Írország is, ahol mind az átlag 120 százaléka felett van az árszínvonal

Magyarországon

  • a hús az uniós átlag 75
  • a sajt, tej és tojás 95
  • a gabona és kenyér 77
  • az alkoholos italok szintén 77
  • a dohányáruk pedig 63 százalékát érik el. 

Ez viszont nem jelenti feltétlenül, hogy a magyarok olcsóbban is tudják vásárolni az élelmiszereket, mert ahogy arra a Privátbankár.hu cikke felhívja a figyelmet, Magyarországon a háztartások átlagjövedelme is jóval alacsonyabb, mint a nyugat-európai vagy akár más régiós országok. 2017-ben például az átlagos magyar jövedelem évi 4993 euró volt, míg Csehországban 8282, Szlovákiában pedig 7183 euró volt. 

Ahogy arról korábban írtunk, a magyarok tényleges fogyasztása is elmarad az uniós átlagtól, annak mindössze 64 százalékát, a vásárlóerő-paritáson számított, egy főre eső GDP pedig az EU-s átlag 70 százalékát érte el az Eurostat adatai szerint. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla