Több mint száz liter palackozott vizet iszik egy átlag magyar

2019.06.24. 11:19

Alig van olyan ország Európában, ahol annyi palackos ásványvizet vesznek az emberek, mint Magyarországon – írja a Világgazdaság. A lap az európai palackozott vízgyártók szövetségére hivatkozva azt írja, hogy 

fejenként 126 liter palackozott vizet fogyasztanak a magyarok.

Alig van olyan ország a kontinensen, ahol ennyi üveges vizet isznak az emberek, talán csak Németországban és Olaszországban nagyobb ennél a fogyasztás. A számokat elnézve látszik, hogy leginkább a déli államokban isznak palackos vizet az emberek, északon már nem akkora divat az ásványvíz. 

Az eltérésre persze nincs túl sok indok, mert Európában nagyjából mindenhol teljesen iható a csapvíz. Kutatások kimutatták, hogy Magyarországon is teljesen iható a csapvíz. A Világgazdaság szerint leginkább az eltérő szokásokkal magyarázható a nagy eltérés, és azzal, hol milyen a palackos víz marketingje. 

A magyar adat annak fényében eléggé aggasztó, hogy az ásványvizes és üdítős palackok jó része nem az újrahasznosítható szemét között köt ki, hanem jobb esetben a sima kukákban, rosszabb esetben a természetben. A Tisza-tóból például civilek a múlt héten közel 3 tonna szemetet szedtek ki, aminek a nagy részét a PET-palackok tették ki.