Schmidt Máriáék mérik fel, szeretnénk-e rövidebb nyitvatartást vasárnap

2019.06.26. 10:30

Frissítés: Cikkünk megjelenése óta a XXI. Század Intézet kiadott egy közleményt, amely szerint nem igaz, amit a Magyar Nemzet írt, ugyanis az intézet nem is végez közvélemény-kutatásokat. 

Több mint három évvel azután, hogy a kormány visszavonta a boltok vasárnapi zárvatartásáról szóló, 2015 márciusában bevezetett rendelkezést, a szakszervezetek és munkaadók újból fölvetették, hogy kezdeni kellene valamit a vasárnapi nyitvatartással - írja a Magyar Nemzet. A kormánypárti napilap szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi ülésén a három szakszervezeti konföderáció azt javasolta, hogy rövidebb ideig legyenek nyitva a boltok vasárnap, ezt pedig a munkaadói oldal egyhangúlag támogatta. 

A javaslat szerint a kiskereskedelmi cégeknek önszabályozó módon kellene korlátozniuk az esti nyitvatartást vasárnaponként.  A javaslattal eredetileg a Munkástanácsok szakszervezeti szövetséghez tartozó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete állt elő, arra hivatkozva, hogy a munkaerőhiány miatt nagyon nehezen oldható meg a vasárnapi műszak, ezért jó volna, ha rövidebb ideig lennének nyitva az üzletek. 

Persze az, hogy végül hogy döntenek a munkaadók és a szakszervezetek, attól is függ, hogy a vásárlók mit szólnának ahhoz, ha a boltok hamarabb zárnának vasárnap. Emlékezetes, hogy a vasárnapi boltzár nagyon népszerűtlen volt, részint ezért is vonta vissza a kormány, miután az ellenzék fölvetette, hogy népszavazást kezdeményez a kérdésről. Palkovics Imre, a Munkástanácsok vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy már zajlanak az egyeztetések egy, a lakosságot és a piacot reprezentatív módon vizsgáló felmérésről, amelyet a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet végez majd.