Extra bért osztana a kormány a közmunkásoknak az őszi választások előtt

2019.06.27. 09:15

Egyszeri extra juttatásként bruttó 73 377 forintot kapna minden közmunkás az Orbán-kormánytól – írja a Hvg.hu. A bruttó 81 530 forintos közmunkásfizetés 90 százalékát kitevő juttatást a kormány az erről szóló jogszabály-módosítási javaslat szerint a közfoglalkoztatottak álláskeresésének támogatására adnák, a Közmunkás Szakszervezet szerint viszont egyszerű szavazatvásárlásól van szó, mert az extra pénzt az őszi önkormányzati választások előtt kapják majd meg az érintettek. 

A Hvg.hu úgy tudja, a javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé, amely szerint összesen 9 milliárd forintba kerülne a kormánynak ez az egyszeri, 13. havi bérként is felfogható juttatás. A javaslat egy hete lett kész, egyelőre a portál forrásai nem tudják, mikor terjesztenék a kormány elé. 

Az extra juttatást nagyjából 100-120 ezer ember kaphatná meg,

nekik a járási hivatalnál kell majd igényelni az összeget. Ezeket a kérelmeket augusztus végéig kellene benyújtani a javaslat szerint. Így nem kizárt, hogy a pénzt véletlenül pont az önkormányzati választások környékén kezdenék el kiutalni a közfoglalkoztatottaknak. 

Éppen ezért Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet szerint gyanúsan csak szavazatvásárlásról szól a tervezet. Szerinte egy ilyen egyszeri juttatás csak az adott hónapban segítség a rászoruló közmunkásoknak, ami ráadásul arra nem igazán elég arra, hogy az elhelyezkedést segítse, így a közmunkások el fogják költeni élelmiszerre, gyógyszerre, rezsire. Aki még mindig közfoglalkoztatott, az leginkább azért az, mert a lakóhelye környékén nem talált munkát, az elhelyezkedését tehát az segítené, ha el tudna menni máshová dolgozni. Erre viszont az egyszeri bruttó 73 ezer forint nem elég. Vécsi szerint ha a kormány tényleg segíteni szeretné a közmunkásokat, akkor meg kellene emelni a 2016 óta csak pár száz forinttal emelt bérüket.