Az MNB alapítványainak egyik cége is érezte, mikor kell elvinni a pénzét az NHB-ból

2019.06.27. 14:59

Egyre több cégről derül ki, hogy nagyon szerencsésen sikerült megúsznia a Növekedési Hitel Bank csődjét, ugyanis napokkal azelőtt, hogy az MNB visszavonta volna a Szeremey Tamás, Matolcsy György unokatestvére tulajdonában lévő bank engedélyét, sikerült egy másik banknál számlát nyitni. Először Matolcsy György két fiáról, Ádámról és Mátéról derült ki, hogy nagyon mázlis időpontban vitték cégeik számláit a Gránit Bankhoz, majd június 26-án kiderült, hogy a Matolcsy fivérek barátai is sejthettek valamit az NHB-ról. Most pedig arról ír a Hvg.hu, hogy

Az MNB alapítványainak tulajdonában lévő cég is az utolsó pillanatban menthette ki a pénzét Szemerey bankjából. 

kecsup.hu nevű kecskeméti hírportál szúrta ki, hogy Pallas Athéné alapítványok cége, a Kecskeméti Duális Oktatás (Kedo) Zrt. pont ugyanaznap nyitott számlát a Gránit Banknál, mint Matolcsy Ádám barátainak cégei. Ezután nem sokkal, december 18-án határozott arról az MNB, hogy az NHB gyakorlatilag likviditási válságban van, ezért visszavonja az engedélyét. Ez azzal is járt, hogy a bankból nem lehetett pénzt kivenni. 

A Növekedési Hitelbankban végül közel 20 milliárd forint vagyon ragadt bent, mikor a bank márciusban csődbe ment. Ebben viszont a fent említett személyek vagyona már vélhetően nem volt benne.

Szemerey Tamás már megalapításuk óta közel volt a Pallas Athéné alapítványokhoz, azok ugyanis jelentős összegeket, több százmillió forintot költöttek el Szemerey különböző cégeinél, felesége, Szemerey Gabriella pedig az egyik alapítvány igazgatója. . 

Az már kiderült, hogy az MNB-ből súgtak számlatulajdonosoknak arról, hogy az NHB-ból érdemesebb lenne elvinni a pénzt, mert a jegybank vissza fogja vonni a bank engedélyét, a bank pedig várhatóan becsődöl. Egy ilyen ügyben nyomozás is indult a rendőrségen, ám a hatóság nem találta úgy, hogy bűncselekmény történt volna, ezért megszüntette a nyomozást.