Nem engedi a Balatonhoz a horgászokat Tiborcz és Mészáros cége

b12
2019.06.28. 11:53

Rendesen magára haragította a balatonaligai horgászokat, nyaralókat és helyi ingatlantulajdonosokat a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István tulajdonában lévő Appeninn ingatlankezelő cég, amely január óta tulajdonosa a Club Aligának. A Hvg.hu beszámolója szerint ugyanis a cég sorompóval zárta el a strandot, és nem engedi be a horgászokat az egykori pártüdülő területére. Ez pedig, magántulajdon ide vagy oda, nem biztos, hogy az Appeninn jogában áll.

A kérdésről június elején szerveztek is egy fórumot, ahol a helyiek elpanaszolták, hogy nem értik, milyen jogon nem engedi az új tulaj lejutni őket a település egyetlen vízparti részére, miközben az szerepel az engedélyezett horgászterületek listáján. Az Appeninn a mólóhoz vezető utat is sorompóval zárta el, az egyesület szerint pedig már épül egy kerítés, hogy elzárják a gyalogosokat a víztől.

Az Appeninn képviselői annyival indokolták a lépéseket, hogy a horgászok szemeteltek a mólón,

amin a helyiek annyira felháborodtak, hogy a moderátori feladatokat ellátó Fekete Barnabás polgármester jobbnak látta lezárni a fórumot. Amúgy a polgármester szerint sem egyértelmű, hogy a Club Aliga tulajdonosainak jogukban áll a helyi nyaralókat és horgászokat távol tartani a víztől, ezért korábban már azt nyilatkozta, hogy egyeztetni szeretne az állammal valamilyen megoldásról. Szerinte olyan vagyonkezelői megállapodást kellene kötnie az államnak és az üdülő tulajdonosának, amely továbbra is garantálja a part közösségi használatát.

A fürdőegyesület most vasárnapra közgyűlést szervez, amelyen reményeik szerint minél több helyi ingatlantulajdonos jelenik meg, hogy eldönthessék, mit lépnek az ügyben.

A Club Aliga 2019 januárjában lett az Appeninn Holding Nyrt. tulajdona, amely 4,4 milliárd forintért szerezte meg a korábbi pártüdülőt. Az Appeninn a Mészáros-féle Konzum csoport része, tavaly nyár óta viszont Tiborcz Istvánnak is köze van a céghez, a tulajdonában lévő BDPST ugyanis egy stratégiai partnerségi megállapodás keretében 20 százalékos tulajdonrészt kapott az Appeninnben a Konzumtól.

(Borítókép: A Balaton partja a Club Aligánál - fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)