Szép csendben nagyon meghízott a határon túli magyarok támogatása tavaly

2019.06.28. 08:26
Az eredetileg betervezettnél sokkal több pénzt használhatott fel 2018-ban a Bethlen Gábor Alap - írja a hvg.h. A határon túli magyar kezdeményezéseket finanszírozó alap 90,2 milliárd forintot költhetett, elsősorban a Miniszterelnökség egyedi döntései alapján.

2018-ban az eredeti terv két és félszeresére, 90,2 milliárd forintra nőtt a határon túli támogatásokat osztogató Bethlen Gábor Alap költségvetése - írja a hvg.hu. Ebből 75 milliárdot osztottak ki egyedi elbírálással, a Miniszterelnökség „szakmai javaslatai” alapján. A pénz nagy része Erdélyben landolt.

A Bethlen Gábor Alap, illetve kezelője, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA)  nem az egyetlen, de a legfontosabb forrása a határon túli támogatásoknak, elsősorban közösségi célokat (egyházi, sport és oktatási feladatokat támogat). A 2018-as költségvetés elkészítésekor még csak 26,1 milliárdot kapott volna, de több évközi átcsoportosításnak hála, nagyon megnőtt a büdzséje (mint a lap megjegyzi, ez korábban is jellemző gyakorlat volt az alapnál).

A közel 75 milliárdos pluszból a BGA 26,7-et a már szokásosnak mondható, nagy decemberi kormányzati pénzosztogatás átcsoportosítás keretében kapott. Ebből 12 milliárdot 2019-re betervezett feladatokra hoztak előre.

A legtöbb támogatási javaslat a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának szakmai javaslattal ellátva érkezik az alapkezelőhöz.

Ilyenek alapján a legtöbb pénz,

  • 44 milliárd Erdélybe ment,
  • 10,6 milliárd Kárpátaljára,
  • 6 a Felvidékre,
  • 5,5 a Vajdaságba,
  • 4,6 Magyarországra,
  • de Horvátországba és a diaszpórába is milliárdon fölüli összeg jutott.

Jól látható, hogy az anyagilag fejlettebb Szlovákiában élő magyarok arányaiban sokkal kevésbé támogatottak, mint a kisebb létszámú, de nagy szegénységben élő ukrajnai magyarság.

A legtöbb pénz oktatási intézmények és óvodák létesítésére és fenntartására kellett, de sokat kaptak a sportalapítványok és az egyházak is. .A lap kiemel néhány ismert nagyobb támogatást, ilyen volt a Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség 1,6 milliárdos.a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 1,2 milliárdos, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány 420 milliós,az Erdélyi Református Egyházkerület-Ajtoni Református Egyházközség 250 milliós támogatása. Azóta azt is tudjuk, hogy a 90 milliárd forint körüli éves összeg tartós maradhat a büdzsében.