Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Indonézia egyre jobban önti magából a pálmaolajat

GettyImages-78102841
2019.06.30. 09:59

A pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben, és ezzel már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést - közölte Bloomberg.

Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás, mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet.

Kapcsolódó

Pálmaolaj miatt került a kihalás szélére a borneói orángután

A Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a főemlőst.

Szakértők azzal számolnak továbbá, hogy a legnagyobb termelő Indonéziában a tavalyi 42 millió tonna után idén akár 3 millió tonnával többet állíthatnak elő pálmaolajból. Az előző években a termelés nagyobb mértékben, több mint 5 millió tonnával bővült. A most várható 45 millió tonna több mint a duplája annak a mennyiségnek, amennyit 2010-ben kitermelt az ország.

Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát. Pénteken a pálmaolaj tonnánkénti ára 1951 maláj ringgit (472 dollár) volt, ami 2015 augusztusa óta a legalacsonyabb jegyzés. A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban.

Kapcsolódó

Megszüntetné a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását az Európai Bizottság

A testület kritériumainak értelmében 2030-ig nullára kell csökkenteni a pálmaolaj felhasználását.

A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat, ugyanúgy amit a gépjárműveket hajtó biodízel is.

(Borítókép: Pálmaolaj előállításához szükéges pálmákat takarítanak be indonéziában. Fotó: Dimas Ardian / Getty Images)