Becsei András lett a Magyar Bankszövetség új elnöke

2019.07.01. 17:05 Módosítva: 2019.07.01. 18:13
Az elnök OTP-s, míg az erstés Jelasity Radován lett az új alelnök, a takarékbankos Vida József és a garantiqás Búza Éva pedig bekerült az elnökségbe

Tisztújító ülést tartott 2019. július 1-jén a Magyar Bankszövetség, amelyen új elnököt, alelnököt és új elnökségi tagokat is választottak. A testületi tagok egyhangú támogatással Becsei András eddigi alelnököt választották meg elnöknek, a megüresedett alelnöki pozícióra pedig Jelasity Radován (Erste) eddigi elnökségi tag került.

Új elnökségi tagként kapott mandátumot a döntéshozó testülettől Búza Éva (Garantiqa Hitelgarancia)  és Vida József (Takarékbank). Utóbbi óriásit futott ma, mert hatalmas meglepetésre, bizalmi embere, Gál Miklós lett az Opus néven egyesített tőzsdei Mészáros-cégek új vezetője.

A szövetségben valójában csak 2020 tavaszán lett volna aktuális a tisztújítás, de mivel a korábbi elnök, Patai Mihály elhagyta a szektort és az UniCredit éléről, a Magyar Nemzeti Bankhoz távozott, az egyik elnökségi tag, Bernáth Tamás pedig a Magyar Fejlesztési Bank vezetése után az Appeninn Holding élén folytatta, több rendkívüli pótlásra is szükség volt.

Becsei András  kinevezésére lehetett számítani, ugyanakkor elnöki posztja az elmúlt időszak két jól ismert hagyományát is felrúgta. Korábban ugyanis (Felcsuti Péter, Erdei Tamás, vagy éppen Patai Mihály elnöksége alatt) az volt a szokás, hogy a bankszövetséget a piac valamely szereplőjének első számú vezetője vezeti, és a piacvezető OTP jellemzően nem foglalta el az elnöki posztot, azt mindig átengedte valamelyik versenytársának és csak az alelnöki pozíciót adta.

A most megválasztott tisztségviselők a jövő év tavaszáig terjedő időszakra vállalták feladatukat, amikor teljes tisztújítás keretében választ majd a szövetség új elnökséget, felügyelő bizottságot és etikai bizottsági elnököt.