Akár a fizetésük egy részét is odaadnák az alkalmi dolgozók egy rendes állásért

2019.07.02. 16:28

A neves London School of Economicshoz tartozó Centre for Economic Performance nevű kutató cég felmérést készített az egyesült államokbeli és az egyesült királyságbeli munkavállalók körében, speciálisan az úgynevezett "gig economy"-ban dolgozókat kérdeztek meg. A kutatás legfontosabb tanulságainak taglalása előtt érdemes tisztázni, hogy milyen munkavállalókról van szó.

Ezt az ágazatot leginkább alkalmi gazdaságnak lehetne fordítani, az olyan munkavállalók tartoznak ide, mint például az egyéni vállalkozók, szabadúszók, vagy a kötetlen munkaidőben dolgozók. Ezek a foglalkoztatási formák a 2008-as gazdasági világválság után terjedtek el drasztikus mértékben, ma már a két vizsgált országban munkát vállalók 10 százalékát így foglalkoztatják.

Ezekben a foglalkoztatási formákban dolgozók általában nem önszántukból választják ezt, hanem tulajdonképpen belekényszerülnek ebbe a helyzetbe. Ezeknek az embereknek a többsége a felmérés során - amelyről a Bloomberg írt -  azt mondta, hogy a fizetése jelentős részét odaadná azért, hogy állandó státuszt kapjon a munkaadójától, hiszen ezzel csökkenne a munkakörülményeik bizonytalansága. Ők ugye nem kapnak pénzt a szabadságuk idején, sőt betegszabadságra sem tudnak menni, valahogy meg kell oldaniuk, hogy az ilyen időszakokban miből élnek meg. Sőt, gyakran az is bizonytalan, hogy mikor jön majd a következő bevételük. 

Idén májusban a brit és az amerikai taxisok - akik többnyire a "gig economyban", vagyis az alkalmi gazdaságban dolgoznak - nagyszabású tüntetéseket szerveztek a nagyvárosokban, hogy felhívják a figyelmet a munkakörülményeik javításának szükségességére.