A Mészáros-Jászai-féle 4iG üzemeltetheti a BKV informatikai rendszerét 19 milliárdért

2019.07.02. 10:25 Módosítva: 2019.07.02. 13:59

A BKV által kiírt közbeszerzést a Sys IT Services Szolgáltató Kft. nyerte el fővállalkozóként, ennek a cégnek lesz az egyik alvállalkozója a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó 4iG. A másik alvállalkozó egyébként a T-Systems Magyarország Zrt. Ezek a cégek 5+5 évig működtethetik és fejlesztik a BKV informatikai rendszerét. 

Mindezért évente nettó 3 milliárd 808 millió forint jár, így az első 5 évben nettó 19 milliárd forintot kapnak majd az állami vállalattól.

A sajtóközlemény szerint a 4iG üzemeltetési szolgáltatásokat nyújt majd a BKV-nak: Service Desk/Help Desk területen, asztali számítógépek, nyomtatók, valamint a hálózatot kiszolgáló szerverek üzemeltetésében, illetve a különböző IT-alkalmazások üzemeltetésében, fejlesztésében.

Az utóbbi hónapokban egyébként többször felmerült már, hogy a 4iG megveheti a - mostani szerződésben szintén alvállalkozó - T-Systems Magyarország Zrt.-t, amely közvetlenül a Magyar Telekom, közvetve pedig a német Deutsche Telekom érdekeltsége.

A 4iG résztulajdonosa a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt., de az IT-cégben tulajdonos még a Konzum PE Magántőkealap, a KZF Vagyonkezelő Kft. (ez Jászai Gellért cége, és irányító, 40,2 százalékos részvénycsomagot birtokol) és emellett kis részvényesei is vannak. A Mészároshoz köthető cég pár nappal ezelőtt is elnyert már egy több milliárdos állami megrendelést, a szintén adófizetői pénzből működő MVM csoport IT-eszközeinek beszerzését és szervizelését is a 4iG végezheti. A cég tőzsdei meneteléséről itt olvashat bővebben