A Nike visszahívja az amerikaiakat egymásnak ugrasztó cipőt

2019.07.03. 16:46

Az amerikai függetlenség napja (július 4.) alkalmából a Nike piacra dobott egy cipőt, amin a Betsy Ross Flag van, íme, erről a lábbeliről van szó:

Ez egy korai változata az Egyesült Államok zászlójának, és azért csak 13 csillag van rajta mert a 18. század végén ennyi brit kolónia volt Amerikában, ezek harcolták ki a függetlenségüket Nagy-Britanniától. 

A Nike ennek a függetlenségi küzdelemnek próbált emléket állítani azzal, hogy az egyik különleges cipőjére ezt a jelképet rakta. Emiatt azonban óriási botrány kerekedett az USA-ban. 

A cipőn lévő zászló miatt ugyanis felemelte szavát a rendkívül megosztó - NFL játékosból aktivistává váló - Colin Kaepernick. A volt sportolóról tudni kell, hogy a konzervatív (többnyire republikánus, Trump-szavazó) körökben szinte hazaárulónak számít azért mert az egyik meccs előtt ülve hallgatta végig az amerikai himnuszt, így demonstrálva a feketék elleni rendőri erőszak ellen.

Ezután a sportoló egyébként a Nike reklámarca lett, ami szintén óriási hullámokat vert az USA-ban, sokan az internet nyilvánossága előtt égették el cipőjüket. A Nike mostani - a július 4-i ünnep alkalmából készült - cipője ellen azonban maga Kaepernick szólalt fel, szerinte ugyanis a  Betsy Ross Flag sokakat azokra az időkre emlékeztethet, amikor még rabszolgatartás volt Amerikában, a feketék zöme ugye így volt kénytelen élni akkoriban. Ráadásul a zászlót felkarolták a fehér felsőbbrendűség hívei és az Amerikai Náci párt is. 

Mindezek után a Nike visszahívta a boltokból a cipőt.

Na ez viszont a konzervatívok zsebében nyitotta ki a bicskát (szerencsére csak képletesen), átlag honpolgárok és ismert politikusok is teljesen kiakadtak az (egyébként amerikai) sportszergyártóra. A Guardian összeszedett párat a dühös honatyák megnyilvánulásaiból. Doug Ducey, Arizona republikánus kormányzója például azt írta ki a Twiterre, hogy "szavakkal nem lehet kifejezni a csalódottságomat", de emellett arról is beszélt, hogy a Nike ahelyett, hogy ünnepelné az amerikai történelmet, és a nemzeti függetlenséget, meghajolt a manapság divatos politikai korrektség elvárásainak. Indítványozta továbbá, hogy vonják vissza a sportszergyártó támogatását, amit korábban azért ítéltek oda a Nike-nak, mert gyárat létesít Arizonában.

A korábbi elnökjelölt-aspiráns Ted Cruz is megszólalt, szerinte a Nike csak azoknak az embereknek akar cipőt eladni, akik utálják az amerikai zászlót. 

Josh Hawley, Missouri republikánus szenátora pedig csak egyszerűen úgy fogalmazott, hogy 

a Nike Amerikaellenes.

A Nike ominózus cipője a visszavonás után feltűnt egy használt árukkal foglalkozó webáruház kínálatában, ahol több mint félmillió forintnak megfelelő dollárt kértek érte.