Novák: Már van, aki megkapta a babaváró támogatást

2019.07.03. 14:13 Módosítva: 2019.07.03. 14:13

Továbbra is jelentős az érdeklődés a hétfőn indult családvédelmi akcióterv iránt, egyre többen igénylik a babaváró támogatást és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a nyilatkozatot az MTI szemlézte. Novák Katalin elmondta: 

tízhez közelít azoknak a házaspároknak a száma, akik már megkapták a babaváró támogatást.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy legtöbben otthonteremtésre szeretnék fordítani az összeget, és főként a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó párok igénylik. A babaváró támogatással kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk bővebben.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását két nap alatt 878-an igényelték, a kibővített jelzáloghitel-elengedést pedig 64-en kérelmezték eddig. Emellett majdnem 2500 településen elindult a falusi csok, és érkeznek az igénylések a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kamattámogatott kölcsön iránt is - fűzte hozzá.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy a családvédelmi akciótervnél is alkalmazzák az úgynevezett nyilatkozati elvet, tehát 

nem kell nehéz paksamétákkal érkezni a hivatalokba és bankokba, a kért adatokról elég nyilatkozni, az illetékesek később aztán majd leellenőrzik az információkat.

Az ügyintézés egyébként illetékmentes, és továbbra is lehet érdeklődni a hét minden napján, 24 órában ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon, amelyre hétfő óta már háromezer hívás érkezett.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt mondta, a kormányablakokban már több mint 4600 alkalommal nyomták meg a családvédelmi akcióhoz kapcsolódó sorszámhúzó gombot. Országszerte 302 kormányablak és 11 mobil kormányablak működik, a szükséges igazolások bármelyikben igényelhetők.