Mennyit keres egy pályakezdő orvos? És a kórházigazgató?

penztarca
2019.07.03. 04:55 Módosítva: 2019.07.03. 10:22

Huszonötödik alkalommal, különkiadással jelentkezik a Nettólottó, az Index fizetéses kvízjátéka. Több mint 40 ezer olvasónk küldte el, hogy mennyi a nettó fizetése. Minden héten kiválasztunk tíz munkakört, ön pedig megtippelheti, mennyit keres az adott foglalkozást űző személy. Ezen a héten az egészségügyből válogattunk össze különböző szakmákat. 

Frissítés: Több olvasónk jelezte, hogy nem tartja reálisnak a pszichológus fizetését. Az összegek saját bevalláson alapszanak és elméletileg a havi nettó bevételt jelentik (tehát mellékessel együtt, pl. orvosoknál magánpraxis, hálapénz). A játéknak megvannak a magai korlátai, ennek ellenére igyekszünk szűrni az életszerűtlen adatokat.

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.  • Tippek
  • Lakáshitel