Az uniós átlag dupláját költjük dohányra és alkoholra

2019.07.04. 09:22

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat most publikálta a háztartások kiadásaira vonatkozó 2017-es adatokat, a kimutatást a Világgazdaság szemlézte.

Az Eurostat külön kiemeli, hogy egy ország fogyasztási szokásait meghatározza annak jövedelmi szintje, kulturális szokásai és földrajzi helyzete. 

Az Európai Unió országainak zömében rezsire, háztartási kiadásokra megy el arányaiban a legtöbb pénz, Erre költjük a jövedelmünk negyedét,

az uniós átlag ugyanis 24 százalék, Magyarországon egyébként a fizetések 19 százaléka megy el erre. Nálunk csak Portugáliában (18 százalék), Észtországban (17 százalék), Cipruson (15 százalék), Litvániában (14 százalék) és Máltán (10 százalék) költenek kevesebbet rezsire. Magasabb számok Dániában (28 százalék) és az Egyesült Királyságban (26 százalék) vannak.

Élelmiszerre és alkoholmentes italokra a fizetések 18 százalékát költjük, ami jóval a 12 százalékos uniós átlag felett van

Romániában (28 százalék), Litvániában (21 százalék), Észtországban (20 százalék) és Bulgáriában (19 százalék) viszont még nálunk is többet költenek erre.  A legkevesebbet az Egyesült Királyságban (8 százalék), Luxemburgban (9 százalék) és Írországban (9 százalék) fordítanak élelmiszerre és üdítőkre.

Munkába járásra (13 százalék) és egészségügyi kiadásokra (4 százalék) nagyjából annyi költünk, mint az uniós átlag.

Dohányzásra és alkoholra azonban az uniós átlag (3,8 százalék) dupláját fordítjuk, a jövedelmünk 7,4 százalékát erre költjük.

Kikapcsolódásra és kultúrára 7,4 százalék megy el, ez kicsit kevesebb mint az uniós átlag. Ebben egyébként a Skandináv országok lakói járnak az élen.

Az Eurostat interaktív ábrát is készített a kimutatásról:

Az áprilisi adatok szerint egyébként Magyarországon 246 ezer forint a nettó átlagkereset, de ennyit csak a munkavállalók jóval kevesebb mint a fele kap.