Mátyás
1 °C
15 °C

Csökkent, de így is tízezres nagyságrendű a mezőgazdasági munkaerőhiány

2019.07.04. 08:56

Idén az agráriumban és a turiz­musban elkezdett csökkenni a munkaerőhiány, bár így is több mint tízezer főnek lehetne még munkát adni a nyári szezonban – állította a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki szerint tavaly volt a mélypont. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában dolgozók közül viszont többen azt állították, az idénymunkában egyre nagyobb a munkaerőhiány: hiába érték el az óradíjak az ezer forintot, még ennyiért is nagyon nehéz jó munkást találni.

Lédó szerint a zöldség-gyümölcságazatban idén könnyebben találnak a termelők idénymunkásokat, mint 2018-ban, de a javulás okát még keresik. Azért azt is hozzátette, hogy a betakarítási szezon még csak most kezdődik. Lédó azt mondta, a termelők próbálnak minél jobb munkakörülményeket biztosítani, amit lehet, gépesítenek, segítve az emberi munkát, például szalag viszi a dinnyét a teherautóra. Emellett a nagyobb termelők igyekeznek úgy kialakítani a növénykultúrát, hogy áprilistól szeptember végéig folyamatosan tudjanak munkát biztosítani, ne csak néhány hetes dömpingre kelljen hirtelen sok dolgozót találni.

A mezőgazdaságban a csúcsidőszak a július–szeptemberi betakarítási szezon, a terméktanács elnöke szerint ilyenkor 60-80 ezer idénymunkásra van szüksége az ágazatnak, és körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.